2.1 Směsný komunální odpad (po vytřídění materiálově využitelných složek, nebezpečných složek a biologicky rozložitelných odpadů) zejména energeticky využívat v zařízeních k tomu určených v souladu s platnou legislativou
|
2.1.1 Sledovat a vyhodnocovat informace o přípravě stavby zařízení na energetické využití odpadu v regionu
|
2.2 Do roku 2015 zavést tříděný sběr minimálně pro odpady z papíru, plastů, skla a kovů
2.3 Do roku 2020 zvýšit nejméně na 50% hmotnosti celkovou úroveň přípravy k opětovnému použití a recyklaci alespoň u materiálu jako papír, plast, kov, sklo pocházejících z domácností a případně odpady jiného původu, pokud jsou tyto toky odpadů podobné odpadům z domácností
|
2.3.1 Důraz na výchovu a vzdělání
2.3.2 Průběžně monitorovat a optimalizovat sběrnou síť
|
2.4 Snižovat měrnou produkci nebezpečných odpadů
|
2.4.1 Provádět účinnou osvětu o vlivu nebezpečných vlastností odpadů na zdraví člověka a životní prostředí
|
2.5 Dosahovat vysoké úrovně tříděného sběru odpadních elektrických a elektronických zařízení (OEEZ)
|
2.5.1 Rozšiřovat sběrnou síť na sběr OEEZ
|
2.6 Zvýšit úroveň tříděného sběru odpadních přenosných baterií a akumulátorů
2.7 Vytvořit podmínky ke stabilizaci produkce jednotlivých složek komunálních odpadů a jejímu následnému snižování na všech úrovních veřejné správy a na úrovni občanů
|
2.7.1 Zajištění zejména energetického využití SKO (po vytřídění materiálově využitelných složek, nebezpečných složek a biologicky rozložitelných odpadů)
|
2.8 Snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (dále jen „BRKO“) ukládaných na skládky tak, aby podíl této složky činil v roce 2020 nejvíce 35% hmotnostních z celkového množství BRKO vyprodukovaných v roce 1995
|
2.8.1 Snižování množství odpadů ukládaného na skládky, zejména BRKO, tříděním dřeva z odpadů na sběrném dvoře a zajištění jeho dalšího využití
2.8.2 Rozšíření sběru BRKO prostřednictvím kompostejnerů v místních částech (náhrada za velkoobjemové kontejnery)
2.8.3 Snižování množství BRKO štěpkováním větví
|
2.9 Snižovat množství biologicky rozložitelných odpadů z kuchyní a stravoven a vedlejších produktů živočišného původu ve směsném komunálním odpadu, které jsou původem z veřejných stravovacích zařízení (restaurace, občerstvení) a centrálních kuchyní (nemocnice, školy a další obdobná zařízení)
|
2.9.1 Provádět účinnou osvětu k nakládání s biologicky rozložitelnými odpady z kuchyní a stravoven a vedlejšími produkty živočišného původu v souladu s právními předpisy v této oblasti
|
2.10 Omezit odkládání odpadů mimo místa k tomu určená
|
2.10.1 Informovat občany a podnikatelské subjekty o možnostech pokutování za aktivity spojené s odkládáním odpadů mimo místa k tomu určená
2.10.2 Pořízení kamerových systémů do problémových lokalit
|
|