| Zdraví 2020 ČR - AP č. 02b: Správná výživa a stravovací návyky populace - 2 b) Prevence obezity |
1. | Podpora systematického monitoringu výskytu, hodnocení a výzkumu obezity a s ní spojených komorbidit a jejich determinant. |
1.1 | Monitoring výskytu obezity a s ní spojených komorbidit a jejich determinant u dětí i dospělých. |
| Zajištění práce PS APPO |
| Zřízení centra pro integrální řízení sběru dat |
| Vypracování metodologie sběru mezinárodně srovnatelných dat v obezitologii. Na úrovni dětí i dospělých. Propojení s monitoringem výživy a fyzické zdatnosti obyvatelstva |
| Zavedení pravidelně se opakujícího celonárodního sběru dat a jeho vyhodnocování. Praktická realizace sběru dat |
| Pokračování a rozvíjení monitoringu COSI; HBSC |
| Zavedení nových registrů onemocnění (zejména kardiometabolických), souvisejících s obezitou |
| Příprava národního systému včasného vyhledávání a léčby nadváhy a obezity přes praktické lékaře |
| Cílený monitoring efektivity léčby. Zavedení registrů pacientů léčených metabolickobariatrickými chirurgickými výkony |
| Vytvoření báze znalostí pro efektivní řízení a zvládání epidemie obezity a jejích komorbidit v ČR |
| Monitorování zdravotních nerovností a dalších determinant obezity |
1.2 | Hodnocení vývojových trendů prevalence obezity a evaluace APPO |
| Hodnocení dat monitoringu, sledování vývojových trendů prevalence obezity, jejích determinant a dopadů na zdraví a ekonomiku |
| Průběžná a závěrečná evaluace efektivity jednotlivých i celkových výstupů APPO |
1.3 | Výzkum v oblasti obezitologie |
| Základní a aplikovaný výzkum v obezitologii - zadání nosných témat v prevenci a léčbě obezity a jejích komplikací (základním i aplikovaném výzkumu) do portfolia grantových agentur a výzkumu podporovaného EU, státem i soukromými subjekty |
| Výzkum interakce genetických a environmentálních faktorů při vzniku obezity |
| Vývoj nových diagnostických a léčebných metod v obezitologii |
| Výzkum společenských determinant vzniku obezity a jejich možného ovlivnění |
| Výzkum ekonomických nákladů spojených s nadváhou a obezitou a jejich komorbidit |
2. | Tvorba antiobezigenního prostředí, které umožňuje z hlediska prevence obezity zdravější volbu životního stylu jako snáze dosažitelnou |
2.1 | Budování prostředí, které umožňuje naučit se upřednostňovat zdravou volbu zvláště v dětském věku |
| Podpora kojení a zavádění příkrmů dle doporučení pediatrické společnosti |
| Nutriční poradenství těhotným, dětem, seniorům, osobám v riziku nadváhy a obezity |
| Nabídka školního stravování, vhodných potravin a fyzické aktivity ve školách a školských zařízení, dlouhodobá podpora projektu Škola podporující zdraví |
| Výukové programy zahrádkaření, vaření, domácích dovedností, kroužků podporujících pohybovou aktivitu na školách a při mimoškolní činnosti |
| Podpora aktivní dopravy do škol a zaměstnání |
| Vykázání nevhodných potravin z nabídky v prostorách určených dětem |
| Ochrana socioekonomicky znevýhodněných skupin |
| Restrikce marketingu nevhodných potravin dětem |
2.2 | Vytváření podmínek, které napomáhají překonávat bariéry bránící zdravé volbě |
| Reformulační politika a dotace pro tvorbu vhodných potravin |
| Podporování osvojování si dovedností v oblasti správné výživy a pohybové aktivity v celoživotním vzdělávání |
| Dosažitelnost správných informací a znalostí v oblasti správné výživy a pohybové aktivity |
| Značení potravin, které přinese snadnější orientaci o vhodnosti potravin spotřebiteli |
| Komunitní intervence budující zdravější životní styl |
| Komunitní intervence pro minority a socioekonomicky znevýhodněné skupiny |
3. | Podpora zdravotní gramotnosti a osvojování si chování zaměřeného na prevenci obezity v průběhu celého života, zejména u nejvíce zranitelných skupin obyvatelstva |
3.1 | Zvýšení zdravotní gramotnosti v aktivním životním stylu a prevenci nadváhy a obezity diferencované podle věkových skupin v celé populaci |
| Zřízení a provoz e portálu MZ garantovaných informací o obezitě, možnostech prevence a léčby, které jsou založeny na EBM, jsou veřejně přístupné, aby se odborníci i veřejnost orientovali v jejich hierarchii a takto je mohli využívat |
| Podpora a rozvíjení programů „kyber“ virtuálního vzdělávání v prevenci obezity a ovlivnění nadváhy zdravotnickými odborníky |
| Podpora aktivního životního stylu v médiích – komplexní zajištění mediální podpory ze strany veřejnoprávních médií, spolupráce s privátními médii, podpora správné výživy a dostatečné fyzické aktivity na internetu, facebooku, twitteru a dalších. |
| Podpora zdravotní gramotnosti prostřednictvím Center podpory zdraví, předávání a šíření příkladů dobré praxe aktivního životního stylu a prevence obezity v komunitách |
| Podpora získávání a osvojování si aktivního životního stylu a prevence obezity ve vzdělávání (v předškolním vzdělávání, na základních školách a nižších stupních gymnázií; na středních školách, učilištích a gymnáziích na vysokých školách; ve výchovně vzdělávacích institucích v rámci celoživotního vzdělávání). Soustavné zvyšování zdravotní gramotnosti v oblasti zdravé výživy a pohybové aktivity populačních skupin cestou dotačního programu NPZ – PPZ. |
3.2 | Individuální poradenství ve výživě zdravotnickými odborníky ve výživě, fyzioterapii, psychoterapii, hrazené z veřejného zdravotního pojištění |
| Podle věkových skupin |
| Podle rizika rozvoje obezity a přítomných komorbidit |
4. | Posilování zdravotního systému směrem k adekvátní léčbě obezity, dle EBM |
4.1 | Vybudování sítě pracovišť diferencované léčebné péče o obézní |
| Navýšení motivace praktických lékařů a všeobecných sester být základním článkem sítě – tj. podílet se na včasném vyhledávání nadváhy a obezity a poskytnutí nebo zařízení adekvátní léčby. U praktických lékařů pro děti a dorost pokračování v preventivních prohlídkách dětí a dorostu. |
| Stabilizace počtu existujících pracovišť a center. Zajištění jejich profilace, technického, materiálového a personálního dovybavení |
| Rozšíření sítě rekondičních center zaměřených na obézní a vytvoření sítě odborných pracovišť pro vzdělávání, testování nutričního stavu a zdravotně orientované tělesné zdatnosti, preskripci výživy a fyzické aktivity a edukaci široké veřejnosti. |
4.2 | Poskytování léčebně preventivní péče obézním |
| Zavedení standardizace léčebných postupů v obezitologii podle doporučení evropských i českých odborných společností |
| Vyjednávání podmínek úhrady poskytované diferencované péče o obézní plátcem z veřejného zdravotního pojištění |
| Zajištění kapacity poskytování léčebné péče - nasmlouvání počtu výkonů s jednotlivými pracovišti |
4.3 | Navyšování odborného růstu zdravotnických odborníků v obezitologii |
| Navyšování vzdělávání v obezitologii na pregraduální úrovni |
| Zajištění specializačního postgraduálního vzdělávání v obezitologii |
| Podpora a rozvoj profesního vzdělávání pracovníků všech oborů zapojených do léčby obezity (nutriční terapeut, nutriční specialista, fyziatr, psycholog, všeobecná sestra) |
5. | Posílení státní správy, podnícení aktivity občanské společnosti a tvorby aliancí a komunit v oblasti prevence a léčby obezity |
5.1 | Regiony více aktivní v rozvoji zdravotní politiky s ohledem na prevenci obezity |
| Ve veřejné správně na úrovni krajů tvorba krajských regionálních výborů pro zdraví se zastoupením odborníků OOVZ, ZÚ, odborníků v obezitologii, ve výživě a pohybové aktivitě, psychoterapii |
| Tvorba regionálních komunitních programů |
| Podpora šíření a rozvíjení stávajících komunitních programů na úrovni měst, obcí, podniků, škol - Národní síť zdravých měst, Zdravý podnik, Škola podporující zdraví, Zdravá nemocnice, Zdravý region apod |
| Podpora nových komunitních programů a kampaní podporujících zdravý životní styl cílené na populační skupiny (dětí, hendikepovaných, středního věku, seniorů, rodiny s dětmi apod.) |
5.2 | Podpora vytváření aliancí, platforem, sítí zájmových skupin společnosti s cílem prevence obezity |
| Vytvoření Platformy výživy fyzické aktivity a zdraví, podporované státem, kde se aktivní složky společnosti dobrovolně zavazují k aktivitám, které budují antiobezigenní prostředí |
| Podpora již existujících sítí |
| Podpora vytváření nových sítí |
| Budování mezisektorových aliancí |
5.3 | Posilování občanské společnosti ve vyjádřování a uvědomování si svých potřeb bránit se rozvoji obezity |
| Zvyšování povědomí o zdravotním i ekonomickém dopadu obezity |
| Přizvání masmedií k aktivizaci společnosti |
| Navyšování vzdělávání a šíření příkladů dobré praxe i formou sdělovacích prostředků |
| Vytváření sociálního marketingu zdraví protektivního chování |
| Posilování role OOVZ v aktivizaci společnosti v prevenci obezity |
| Vytváření podmínek pro rozvoj podnikání v rekreologii a wellnes službách |
| Zapojení finančního sektoru |
| Podpora zaměstnavatelů v tvorbě podmínek pro zdraví zaměstnanců |
| Využívání nových technologií v mobilizaci společnosti |
| Podpora výzkumu v oblasti veřejného zdraví a komunikace s veřejností |