Databáze strategií - Portál strategických dokumentů v ČR

Databáze strategií Portál strategických dokumentů v ČR

..vyberte místo Zaslat DOTAZ / NÁMĚT Často kladené dotazy vstup do terminálu

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ

Názvy hierarchických úrovní
1. "Klíčová priorita"
1.1 "Cíl"
1.1.1 "Opatření"

Zdraví 2020 ČR - AP č. 02a: Správná výživa a stravovací návyky populace - 2 a) Správná výživa a stravovací návyky

GesceSpolugesceSpolupráce
1. Tvorba prostředí s vhodnými potravinami
1.1 Vytvoření systému společenské odpovědnosti za správnou výživu obyvatelstva
Vytvoření konsorcia mezi jednotlivými oborovými ministerstvy, kde bude na bázi trvale udržitelné supervize pravidelně diskutována a rozpracovávána problematika správné výživy obyvatelstva a vytváření antiobezigenního prostředí.
Zajištění státem garantované databáze nutričního složení potravin pro potřeby nutričního monitoringu (Nákupem kompilované nebo zahraniční databáze nutričního složení a její doplnění o data chemické analýzy potravin lokální produkce)
1.2 Reformulace potravin, tj. změna složení potravin ve smyslu snížení soli, cukrů, živočišných tuků a trans mastných kyselin. Podpora vhodných potravin na trhu, aby byly více zastoupené a ekonomicky dostupné
Ustanovení mezirezortní komise pro reformulační politiku soli, cukrů; nasycených a transmastných kyselin
Sběr dat a analýza spotřeby potravin a jejich nutričního složení
Ustanovení časově vázaných reformulačních cílů pro jednotlivé komodity
Ustanovení nástrojů reformulační politiky
Ustanovení platformy výživy a zdraví např. v rámci PK
Komunikace s výrobci, prodejci potravin, provozovateli společného stravování, zástupci neziskových organizací, soukromými subjekty
Sociální marketing reformulovaných potravin a jejich rozpoznatelnost veřejností
Evaluace a monitoring dosažených cílů reformulace
1.3 Podpora nabídky správné výživy ve školách a školských zařízení
Vypracování nutričních doporučení školního stravování
Regulace vhodných potravin v doplňkovém prodeji vyhláškou
Další podpora programů Ovoce a zelenina do škol, Školní mléko
1.4 Ochrana dětí před marketingem nevhodných potravin prostřednictvím zákona o regulaci reklamy
Úprava zákona o regulaci reklamy, který by limitoval a reguloval reklamu na nevhodné potraviny v televizi, rozhlase a na internetu v pořadech určených dětem a adolescentům
Monitoring a kontrola dodržování úmluv v marketingu nevhodných potravin dětem včetně dodržování zákona o regulaci reklamy
2. Podpora získávání a osvojování si správné výživy a zdravého životního stylu v průběhu celého života, zejména u nejvíce zranitelných skupin obyvatelstva
2.1 Zvýšení zdravotní gramotnosti ve správné výživě, diferencované podle věkových skupin v celé populaci
Zřízení e-portálu MZ s garantovanými informacemi o správné výživě, které budou závazné a veřejně přístupné, aby se odborníci i veřejnost orientovali v jejich hierarchii a takto jej mohli využívat
Podpora a rozvíjení programů „kyber“ virtuálního vzdělávání ve správné výživě a prevenci obezity zdravotnickými odborníky
Podpora správné výživy v médiích – komplexní zajištění mediální podpory ze strany veřejnoprávních médií, spolupráce s privátními médii, podpora správné výživy na internetu, na sociálních sítích a dalších.
Podpora předávání a šíření příkladů dobré praxe správné výživy v komunitách.
Podpora získávání a osvojování si správné výživy ve vzdělávání
2.2 Individuální poradenství ve výživě zdravotnickými odborníky ve výživě, hrazené z veřejného zdravotního pojištění
Podpora edukace ve výživě těhotných a kojících žen.
Podpora edukace ve výživě kojenců, batolat
Podpora edukace ve výživě dětí a mládeže v riziku malnutrice z nesprávné výživy.
Podpora edukace ve výživě dospělých osob v riziku malnutrice z nesprávné výživy
Podpora edukace ve výživě seniorů v riziku malnutrice z nesprávné výživy
Změna živnosti volné na vázanou v oblasti podnikání poradenství ve výživě. Zavedení konsesování a stanovení kvalifikačních požadavků pro výkon poradenství v oblasti výživy podle zákona č. 95 a 96/2004 Sb.
2.3 Navýšení nutriční kvality institucionálního stravování (ve školách a školských zařízeních, v závodním stravování, ve vězeňské službě, v nemocnicích a ústavech dlouhodobé a následné péče)
Tvorba nutričních doporučení pro jednotlivé typy zařízení
Systematické školení personálu v kuchyních.
Vyhláška ustanovující kontroly nutričního složení.
2.4 Podpora dostupnosti výživy, získávání a osvojování si správné výživy u nejvíce zranitelných skupin obyvatel v oblasti výživy
Rozvoj politiky výživového zabezpečení lidí v hmotné nouzi.
Pro děti z domácností v hmotné nouzi (dotační program pro chudé rodiny, zajištění školních obědů pro tyto děti)
Pro domácnosti žijící v chudobě (tvorba doporučení nutričně vhodného spotřební koše při nejnižších finančních nákladech).
Pro lidi bez domova
Pro seniory žijící v chudobě.
Pro minoritní skupiny obyvatel.
3. Posilování zdravotního systému v podpoře správné výživy a zdravého životního stylu
3.1 Odborné řízení akčního plánu a tvorba systému výživových doporučení, jejich přijetí a garance státem
Zajištění činnosti PS APSV/APPO
Obecná výživová doporučení pro obyvatelstvo
Doporučení potravin pro jednotlivé skupiny dle věku a fyzické aktivity
Doporučení ve formě nutričních standardů energie a nutrientů v závislosti na věku, pohlaví, fyzické aktivitě.
Doporučení pro klinickou dietologii, parenterální, enterální výživu
3.2 Zavedení celoplošného vyhledávání osob v riziku malnutrice v rámci primární i sekundární zdravotnické péče
Včasné vyhledávání a léčba dětí i dospělých osob s nadváhou a obezitou na úrovni praktických lékařů
Včasné vyhledávání a léčba dětí i dospělých osob s podvýživou na úrovni praktických lékařů a ostatních lékařů v rámci primární prevence komplikací malnutrice.
3.3 Poskytování komplexní diferencované péče nemocným s nadváhou a obezitou
Vybudování sítě diferencované léčebné péče o obézní
Smluvní zajištění sítě zdravotnických ambulantních zařízení a center pro léčbu obezity zdravotnickými pracovníky
Vyjednávání podmínek úhrady poskytované diferencované péče o obézní z veřejného zdravotního pojištění
Systemizace vzdělávání zdravotnických pracovníků v obezitologii
3.4 Vybudování sítě ambulancí nutričních terapeutů (poradenství v primární i sekundární péči ve výživě)
Podpora a smluvní zajištění sítě praxí (ambulantních zařízení) nelékařských zdravotnických profesí ve zdravotnictví a sociálních službách.
Vyjednávání podmínek úhrady z veřejného zdravotního pojištění
Zavedení povinnosti poradenské činnosti zdravotnického specialisty ve výživě pro zřizovatele nemocnic a v zařízeních sociální a dlouhodobé péče.
3.5 Identifikace a řešení mikronutrientních deficitů v populaci, či ohrožených skupinách (subpopulacích)
3.6 Navýšení dozorové činnosti zaměřené na nutriční složení ve všech typech společného stravování.
3.7 Systémové navyšování či zavádění výuky správné výživy a klinické výživy do studijních pregraduálních plánů lékařských a s výživou spojených nelékařských profesí ve zdravotnictví.
3.8 Vytvoření sítě odborných pracovišť pro vzdělávání, testování nutričního stavu a zdravotně orientované tělesné zdatnosti, preskripci výživy a fyzické aktivity a edukaci široké veřejnosti.
4. Podpora dozoru, sledování, hodnocení a výzkumu správné výživy a nutričního stavu obyvatelstva ČR a jeho podskupin.
4.1 Monitoring a hodnocení výživy a výživového stavu populace v souvislosti s ukazateli zdraví
Zřízení centra pro integrální řízení sběru dat z oblasti výživy a zdraví, vypracování metodologie sběru mezinárodně srovnatelných dat, jejich
35
hodnocení a využití v dalším zlepšování výživy obyvatelstva ve vztahu ke zdraví, využití dat z preventivních prohlídek dětí a dorostu PLDD.
Zavedení pravidelně se opakujícího celonárodního sběru dat z oblasti výživy, nutričního stavu obyvatel a zdraví.
Zavedení nových registrů onemocnění (zejména kardiometabolických), souvisejících s výživou.
Příprava národního systému vyhledávání a léčby malnutrice v nemoci či u dospělých osob ve zvýšeném riziku skrze zapojení se do celoevropské iniciativy“ Optimální nutriční péče pro každého“ přes praktické lékaře a ostatní lékaře v rámci primární prevence komplikací malnutrice. Pokračování a podpora stávajícího systému preventivních prohlídek dětí a dorostu PLDD a léčby ev. malnutrice
Screening malnutričních pacientů a klientů v nemocnicích, zařízeních následné péče a v domovech seniorů prostřednictvím zapojení se do Evropské platformy „Nutriční den“.
Cílený monitoring na aktuálně se vyskytující nutriční problémy v populaci či subpopulacích
Sběr dat prostřednictvím dozoru nutriční kvality společného stravování OOVZ a jejich analýza a využití pro vypracovávání cílených intervenčních programů (vyhláška)
Vytvoření báze znalostí pro efektivní řízení a zvládání epidemie obezity a jejích komorbidit v ČR.
Monitorování zdravotních nerovností.
4.2 Monitoring vývojových trendů malnutrice a jejích dopadů na zdraví a průběžná a závěrečná evaluace efektivity jednotlivých i celkových výstupů akčního plánu
4.3 Výzkum v oblasti výživy a zdraví
Základní a aplikovaný výzkum ve výživě z hlediska jejího protektivního či rizikového ovlivnění rozvoje chronických neinfekčních onemocnění
Zadání nosných témat ve výživě, prevenci a léčbě obezity a jejích komplikací (bazálním i aplikovaném výzkumu) do portfolia grantových agentur a výzkumu podporovaného EU, státem i soukromými subjekty
Výzkum ekonomických nákladů spojených s dopady nesprávné výživy na zdraví a soběstačnost
5. Posílení role veřejné správy v oblasti správné výživy a přizvání k řízení a rozhodování všech složek společnosti a sociálních skupin ČR, tvorba komunit a aliancí
5.1 Kraje více aktivní v řízení správné výživy svých obyvatel
Ve veřejné správně na úrovni krajů (regionů) tvorba krajských výborů pro zdraví se zastoupením odborníků ve výživě a zdraví a dalších oborů.
Tvorba výživové politiky na úrovni krajů podporující správné stravovací návyky ve městech a vesnicích
Regionální podpora výrobců vhodných potravin, podpora nových technologií i reformulací při výrobě potravin.
Regionální podpora zaměstnanosti v domácí produkci potravin
Regionální programy zabezpečení výživy pro vyloučené lokality či skupiny osob v hmotné nouzi.
Podpora pokračování, rozšiřování a rozvíjení stávajících dotačních programů do škol podle kritérií vhodných potravin: Školní mléko, Zelenina a ovoce do škol
Regionální podpora zdravých škol vhodnými potravinami
5.2 Podpora a rozvíjení komunitních programů, které řeší správnou výživu jako jednu z prioritních oblastí
Podpora šíření a rozvíjení stávajících komunitních programů na úrovni měst, obcí, podniků, škol - Národní síť zdravých měst, Zdravý podnik, Škola podporující zdraví, Zdravá nemocnice, Zdravý kraj apod
Podpora nových komunitních programů a kampaní podporujících zdravý životní styl cílené na populační skupiny (dětí, hendikepovaných, středního věku, seniorů, rodiny s dětmi apod.).
5.3 Podpora vytváření aliancí, platforem, sítí zájmových skupin společnosti s cílem aktivizace, podpory a rozvoji společnosti v oblasti správné výživy a prevence obezity a podvýživy
5.4 Vytvoření Platformy výživy fyzické aktivity a zdraví, podporované státem, kde se aktivní složky společnosti dobrovolně zavazují k aktivitám, které budují antiobezigenní prostředí
5.5 Podpora již existujících sítí
5.6 Podpora vytváření nových sítí