MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014-2020
1. Priority v oblasti bezpečnosti potravin
1.1 Hodnocení rizik
Deskriptory:
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
IV.c investice do VaVaI
VI.e vysokoškolské vzdělávání
VI.f lidské zdroje VaV
VI.h další vzdělávání
VI.i celoživotní učení
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVII.c veřejné služby
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
zajistit financování monitoringu cizorodých látek v potravinovém řetězci v rozsahu umožňujícím zpracovat národní koncepci managementu dat z kontrolní a monitorovací činnosti orgánů státního dozoru
vytvořit národní databázi dat pro hodnocení zdravotních rizik umožňující on-line přístup k datům, jak poskytovatelům dat, tak v odpovídajícím formátu laické veřejnosti, kompatibilní se systémem EFSA vč. aplikace vhodného softwarového nástroje pro práci s daty
1.2 Řízení rizik
Deskriptory:
I.j státní zkušebnictví
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
IV.c investice do VaVaI
IV.j specializované poradenské služby
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
dále zvýšit efektivitu činnosti Koordinační skupiny bezpečnosti potravin a prohloubit tak její funkci jako platformy pro výměnu přesných a spolehlivých informací mezi rezorty/státními institucemi
posílit roli Úřadu pro potraviny Ministerstva zemědělství v oblasti metodického řízení činnosti rezortních orgánů státního dozoru (SZPI, SVS, ÚKZÚZ) nad potravinovým řetězcem včetně oblasti krmiv a pesticidů; tento krok předpokládá zintenzivnění činnosti Výkonného výboru dozorových orgánů, rozšíření jeho záběru a posílení koordinace výkonu dozoru nad trhem s potravinami a krmivy
posílit proces navrhování, přijímání a operativní implementace efektivních opatření pro zvýšení konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu a důraz na oblast kvality potravin
zvýšit pozornost orgánů státního dozoru na prodej potravin a předmětů a materiálů přicházejících do styku s potravinami prostřednictvím internetu, jehož podíl neustále narůstá
bojovat aktivně proti klamání spotřebitele v oblastech označování a falšování potravin, krmiv a pesticidů
zabezpečit rychlou výměnu primárních dat potřebných pro hodnocení zdravotních rizik mezi orgány státního dozoru a institucemi odpovědnými za hodnocení zdravotních rizik
1.3 Komunikace a vzdělávání
Deskriptory:
VI.a předškolní výchova
VI.b základní vzdělávání
VI.c střední vzdělávání
VI.e vysokoškolské vzdělávání
VI.h další vzdělávání
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
sjednotit webové prezentace organizací rezortu zemědělství zabývajících se potravinami do jedné, za účelem zvýšení efektivity komunikace s veřejností vč. publikace výsledků úředních kontrol
dále vzdělávat spotřebitele v otázkách hygieny a manipulace s potravinami, v otázkách označování a kvality potravin
sjednotit aktivity Informačního centra bezpečnosti potravin pod hlavičkou Ministerstva zemědělství převedením části aktivit ICBP, které zajišťuje ÚZEI
podporovat zapojování zaměstnanců orgánů státního dozoru do školícího programu BTSF a realizovat školící aktivity na národní úrovni
informačně podporovat kvalitní české produkty, ať v rámci již zavedených aktivit (KLASA, Regionální potravina, Farmářské slavnosti) či jinou podporou kvalitní domácí produkce
1.4 Spolupráce s EFSA
Deskriptory:
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
IV.j specializované poradenské služby
VI.h další vzdělávání
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
podporovat zapojení národních expertů a institucí, které provádí hodnocení rizik do spolupráce s EFSA, např. zapojením do databáze expertů, účastí na pracovních jednáních, spoluprací podle čl. 36 apod.
2. Priority v oblasti výživy
2.1 Hodnocení zdravotních rizik
Deskriptory:
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
VI.h další vzdělávání
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
zajistit postupné provádění národní strategie implementující program Zdraví 2020 v ČR v oblastech, které se týkají výživy a stravování obyvatel
zvýšit zaměření a efektivnost podpory veřejného zdraví a prevence nemocí vč. zdravotní osvěty ke správné výživě populace a vybraných rizikových skupin obyvatelstva
zajistit vytvoření a udržování veřejně dostupných tabulek nutričních hodnot potravin potřebných pro jednotné hodnocení epidemiologických údajů o spotřebě potravin a užití dalšími společenskými skupinami, včetně výrobců potravin a spotřebitelů
zajistit systém sběru dat, týkající se výživy, nadváhy a obezity a systém sledování růstu a vývoje dětí a mladistvých
zajistit provádění monitoringu dietární expozice a biologického monitoringu (biomarkerů) jako nezbytného ukazatele přívodu vybraných živin a xenobiotik
z potravin a životního prostředí jako základu pro vědecké hodnocení a řízení rizik a následná opatření a doporučení k ochraně veřejného zdraví populace
2.2 Řízení rizik
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů
pravidelně modernizovat na skupinách potravin založená výživová doporučení (FBDG) pro celkovou populaci ČR
v návaznosti na EFSA a WHO adaptovat a implementovat výživová doporučení založená na jednotlivých živinách (DRV) pro využití v ČR
ustanovit Koordinační skupinu pro výživu, jejímž hlavním úkolem bude koordinace aktivit příslušných rezortů a zainteresovaných vládních i nevládních institucí v rámci vymezených kompetencí
přijmout, implementovat a vyhodnocovat národní akční plán na ozdravění výživy a koordinovat aktivity prevence nadváhy a obezity v kontextu národní implementace programu Zdraví 2020
2.3 Komunikace a vzdělávání
Deskriptory:
VI.a předškolní výchova
VI.b základní vzdělávání
VI.c střední vzdělávání
VI.e vysokoškolské vzdělávání
VI.h další vzdělávání
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.c práva spotřebitelů