Databáze strategií - Portál strategických dokumentů v ČR

Databáze strategií Portál strategických dokumentů v ČR

..vyberte místo Zaslat DOTAZ / NÁMĚT Často kladené dotazy vstup do terminálu
Znak MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
www stránky
web ke strategiím

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ

Názvy hierarchických úrovní
1. "Prioritní oblast"
1.1 "Oblast"
1.1.1 "Priority/úkoly"

Rozbalit detaily

Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014-2020

1. Priority v oblasti bezpečnosti potravin

1.1 Hodnocení rizik

Deskriptory:
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
IV.c investice do VaVaI
VI.e vysokoškolské vzdělávání
VI.f lidské zdroje VaV
VI.h další vzdělávání
VI.i celoživotní učení
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVII.c veřejné služby
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
podporovat činnost institucí statutárně působících v oblasti hodnocení zdravotních rizik
zajistit financování monitoringu cizorodých látek v potravinovém řetězci v rozsahu umožňujícím zpracovat národní koncepci managementu dat z kontrolní a monitorovací činnosti orgánů státního dozoru
vytvořit národní databázi dat pro hodnocení zdravotních rizik umožňující on-line přístup k datům, jak poskytovatelům dat, tak v odpovídajícím formátu laické veřejnosti, kompatibilní se systémem EFSA vč. aplikace vhodného softwarového nástroje pro práci s daty
obnovit plnohodnotnou činnost Vědeckého výboru pro potraviny, zajistit financování činnosti vědeckých výborů MZe a posílit zapojení odborných útvarů zainteresovaných organizací do jejich činnosti
zvyšovat úroveň informovanosti expertů o způsobech hodnocení rizik

1.2 Řízení rizik

Deskriptory:
I.j státní zkušebnictví
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
IV.c investice do VaVaI
IV.j specializované poradenské služby
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
dále zvýšit efektivitu činnosti Koordinační skupiny bezpečnosti potravin a prohloubit tak její funkci jako platformy pro výměnu přesných a spolehlivých informací mezi rezorty/státními institucemi
posílit roli Úřadu pro potraviny Ministerstva zemědělství v oblasti metodického řízení činnosti rezortních orgánů státního dozoru (SZPI, SVS, ÚKZÚZ) nad potravinovým řetězcem včetně oblasti krmiv a pesticidů; tento krok předpokládá zintenzivnění činnosti Výkonného výboru dozorových orgánů, rozšíření jeho záběru a posílení koordinace výkonu dozoru nad trhem s potravinami a krmivy
posílit proces navrhování, přijímání a operativní implementace efektivních opatření pro zvýšení konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu a důraz na oblast kvality potravin
optimalizovat síť laboratoří na základě provedené analýzy potřeb
aktivně se podílet na tvorbě a přípravě právních předpisů Evropské unie a jejich připomínkování
pravidelně aktualizovat víceleté plány kontrol
zvýšit pozornost orgánů státního dozoru na prodej potravin a předmětů a materiálů přicházejících do styku s potravinami prostřednictvím internetu, jehož podíl neustále narůstá
bojovat aktivně proti klamání spotřebitele v oblastech označování a falšování potravin, krmiv a pesticidů
posilovat spolupráci s výrobci a distributory předmětů a materiálů určených pro styk s potravinami
zabezpečit rychlou výměnu primárních dat potřebných pro hodnocení zdravotních rizik mezi orgány státního dozoru a institucemi odpovědnými za hodnocení zdravotních rizik
vytvořit transparentní pravidla pro přidělování míst jednotlivým orgánům státního dozoru ve školících kurzech BTSF
zjednodušovat prováděcí právní předpisy k zákonu o potravinách

1.3 Komunikace a vzdělávání

Deskriptory:
VI.a předškolní výchova
VI.b základní vzdělávání
VI.c střední vzdělávání
VI.e vysokoškolské vzdělávání
VI.h další vzdělávání
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
rozvíjet efektivní a otevřenou komunikaci otázek bezpečnosti potravin směrem k veřejnosti
sjednotit webové prezentace organizací rezortu zemědělství zabývajících se potravinami do jedné, za účelem zvýšení efektivity komunikace s veřejností vč. publikace výsledků úředních kontrol
efektivně využívat sociální sítě a moderní komunikační prostředky při komunikaci se spotřebiteli
dále vzdělávat spotřebitele v otázkách hygieny a manipulace s potravinami, v otázkách označování a kvality potravin
sjednotit aktivity Informačního centra bezpečnosti potravin pod hlavičkou Ministerstva zemědělství převedením části aktivit ICBP, které zajišťuje ÚZEI
podporovat zapojování zaměstnanců orgánů státního dozoru do školícího programu BTSF a realizovat školící aktivity na národní úrovni
informačně podporovat kvalitní české produkty, ať v rámci již zavedených aktivit (KLASA, Regionální potravina, Farmářské slavnosti) či jinou podporou kvalitní domácí produkce
podporovat diskusi o nebezpečnosti antimikrobiální rezistence a významu přijímání opatření k omezování jejího rozvoje
podporovat další zapojování nevládních organizací do procesu komunikace a vzdělávání spotřebitelů v oblasti bezpečnosti potravin

1.4 Spolupráce s EFSA

Deskriptory:
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
IV.j specializované poradenské služby
VI.h další vzdělávání
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
dále rozvíjet činnost Koordinačního místa v návaznosti na požadavky EFSA
podporovat zapojení národních expertů a institucí, které provádí hodnocení rizik do spolupráce s EFSA, např. zapojením do databáze expertů, účastí na pracovních jednáních, spoluprací podle čl. 36 apod.
aktivně se podílet na rozvoji a využívání Platformy pro výměnu informací EFSA sdílením výsledků hodnocení rizik a dalších relevantních informací a zpřístupněním Platformy expertům ČR
zabezpečovat odbornou a technickou pomoc expertům a organizacím zapojeným do spolupráce s EFSA
rozvíjet sítě spolupracujících odborníků a organizací na národní úrovni
propagovat EFSA, zvyšovat povědomí veřejnosti ČR o činnosti
spolupracovat při rozvoji a národní implementaci metod sledování spotřeby potravin, sběru laboratorních dat a hodnocení dietární expozice, jako příspěvku k rozvíjejícímu se pan-evropského hodnocení zdravotních rizik

2. Priority v oblasti výživy

2.1 Hodnocení zdravotních rizik

Deskriptory:
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
VI.h další vzdělávání
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
zajistit postupné provádění národní strategie implementující program Zdraví 2020 v ČR v oblastech, které se týkají výživy a stravování obyvatel
zvýšit zaměření a efektivnost podpory veřejného zdraví a prevence nemocí vč. zdravotní osvěty ke správné výživě populace a vybraných rizikových skupin obyvatelstva
analyzovat stávající stav výživy populace ČR se zohledněním zdravotního stavu obyvatelstva
podporovat systém sběru dat o spotřebě potravin obyvateli ČR a zajistit jeho dlouhodobou funkčnost
zajistit vytvoření a udržování veřejně dostupných tabulek nutričních hodnot potravin potřebných pro jednotné hodnocení epidemiologických údajů o spotřebě potravin a užití dalšími společenskými skupinami, včetně výrobců potravin a spotřebitelů
zajistit systém sběru dat, týkající se výživy, nadváhy a obezity a systém sledování růstu a vývoje dětí a mladistvých
zajistit provádění monitoringu dietární expozice a biologického monitoringu (biomarkerů) jako nezbytného ukazatele přívodu vybraných živin a xenobiotik
z potravin a životního prostředí jako základu pro vědecké hodnocení a řízení rizik a následná opatření a doporučení k ochraně veřejného zdraví populace

2.2 Řízení rizik

Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů
pravidelně modernizovat na skupinách potravin založená výživová doporučení (FBDG) pro celkovou populaci ČR
v návaznosti na EFSA a WHO adaptovat a implementovat výživová doporučení založená na jednotlivých živinách (DRV) pro využití v ČR
kontrolovat a vyhodnocovat naplňování výživových doporučení a norem pro školní stravování
ustanovit Koordinační skupinu pro výživu, jejímž hlavním úkolem bude koordinace aktivit příslušných rezortů a zainteresovaných vládních i nevládních institucí v rámci vymezených kompetencí
přijmout, implementovat a vyhodnocovat národní akční plán na ozdravění výživy a koordinovat aktivity prevence nadváhy a obezity v kontextu národní implementace programu Zdraví 2020
v součinnosti s EK nadále podporovat projekt „Ovoce do škol“ distribucí tuzemského ovoce a zeleniny dětem základních škol
navrhovat opatření k omezení škod působených alkoholem
navrhnout opatření k regulaci fungování poraden výživy a provozoven s podobným zaměřením

2.3 Komunikace a vzdělávání

Deskriptory:
VI.a předškolní výchova
VI.b základní vzdělávání
VI.c střední vzdělávání
VI.e vysokoškolské vzdělávání
VI.h další vzdělávání
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.c práva spotřebitelů
podporovat správné stravovací návyky obyvatel ČR, odpovědné chování ve výživě a rozvoj zdravotní gramotnosti s cílem snižování nadváhy a obezity a souvisejících chronických neinfekčních onemocnění
ve zvýšené míře zahrnout do vzdělávání a výchovy dětí a mládeže na školách problematiku výživy a stravování vč. prevence chronických neinfekčních nemocí
a podpory a ochrany zdraví doplněním příslušných rámcových vzdělávacích programů při jejich revizích
zaměřit tematicky vybrané dotační programy na správnou výživu, stravování a správné stravovací návyky, finančně podporovat projekty s tímto zaměřením
stanovit měřitelné cíle v oblasti stravovacích zvyklostí v populaci prostřednictvím lépe informovaného spotřebitele a vyšší dosažitelnosti (ekonomické) a dostupnosti (fyzické přítomnosti na trhu) zdravějších potravin z hlediska ochrany zdraví před chronickými neinfekčními onemocněními
rozvíjet aktivity k omezení škod působených alkoholem
rozvíjet aktivity zaměřené na podporu správného pitného režimu
podporovat informovanost o vhodné skladbě sortimentu ve školních automatech, bufetech a prodejnách, vč. možností ochrany dětí před nabídkou vysoce rizikových potravin a nápojů
podporovat informovanost o možnostech reformulace potravin s ohledem na snížení obsahu rizikových živin z hlediska rozvoje chronických neinfekčních onemocnění
podporovat informovanost o přínosu kojení pro zdravý rozvoj dětí, vč. prevence vniku rizikových faktorů chronických neinfekčních onemocnění
komunikovat a spolupracovat při vývoji nových technologií a receptur pro potraviny a pokrmy tak, aby lépe odpovídaly současným požadavkům na kvalitu výživy
zlepšovat odborné vzdělávání a výchovu osob činných v potravinářství, vč. pracovníků v poradnách zdravé výživy a provozovnách s podobným zaměřením v oblasti ochrany a podpory zdraví, vč. správné výživy a stravovacích návyků a epidemiologických zásad
zahrnout do pre- i postgraduálního vzdělávání zdravotnických pracovníků ve výrazně širším rozsahu problematiku výživy a stravování vč. prevence nemocí majících vztah k výživě
podporovat rozvoj profesního vzdělávání pracovníků všech organizací zapojených do ochrany a podpory veřejného zdraví v oblasti výživy a prevence nadměrné tělesné hmotnosti a nemocí s tímto souvisejících
zapojit nevládní organizace do procesu tvorby a šíření informací v oblasti výživových doporučení