| Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství 2016-2020 |
| Propagovat/uspokojovat poptávku po biopotravinách a zajišťovat ochranu ŽP |
1 | Ekonomická životaschopnost ekofarem |
1.1 | Zajistit poradenství v oblasti efektivity bioprodukce = přenos výsledků výzkumu/ inovací zpět do praxe |
1.2 | Podpořit výzkumné projekty zaměřené na zvýšení efektivity bioprodukce |
1.3 | Zajistit ekozemědělcům rovnocenné informační zdroje pro rozhodování jako v KZ |
1.4 | Pomoci zemědělcům s odbytem:
• podpořit sdružování zemědělců
• podpořit faremní zpracování (zahrnuto do prioritní oblasti 2 „Trh“)
• podpořit přímý prodej (zahrnuto do prioritní oblasti 2 „Trh“) |
1.5 | Podpořit/zvýhodnit zemědělce ve vybraných opatřeních PRV a také v národních programech (pokračovat v podpoře mimoprodukčních funkcí EZ) |
1.6 | Provádět pravidelné hodnocení politiky pro EZ a upravovat nastavení dotačních podmínek |
1.7 | Sledovat vývoj u GMO v EU a zachovat zákaz GMO v rámci systému EZ a biopotravin v ČR |
2 | Trh s biopotravinami – výroba a marketing |
2.1 | Zajistit poradenství v oblasti efektivity výroby biopotravin = přenos výsledků výzkumu/inovací zpět do praxe a příklady dobré praxe |
2.2 | Podpořit výzkumné projekty zaměřené na zvýšení efektivity výroby biopotravin |
2.3 | Zajistit dostatek informací o trhu |
2.4 | Zajistit poradenství/školení v oblasti marketingu |
2.5 | Podpořit zastoupení českých biopotravin v maloobchodních řetězcích |
2.6 | Podpořit vertikální sdružování od zemědělců přes výrobce po obchodníky |
2.7 | Podpořit regionální odbyt biopotravin |
2.8 | Podpořit přímý prodej biopotravin a ostatní alternativní způsoby odbytu bioproduktů a biopotravin |
2.9 | Podpořit spotřebu biopotravin ve veřejném stravování/gastronomii |
2.10 | Podpořit/zvýhodnit výrobu biopotravin včetně faremního zpracování ve vybraných opatřeních PRV a také v národních programech |
2.11 | Provádět pravidelné hodnocení politiky pro výrobce biopotravin a upravovat nastavení dotačních podmínek |
3 | Spotřeba biopotravin |
3.1 | Zpracovat a naplňovat „Plán propagace a osvěty pro EZ a biopotraviny“ (správně směrovat osvětu, posilovat důvěru v EZ, zvýšit informovanost o pozitivech EZ) |
3.2 | Zvýšit transparentnost v rámci dodavatelského řetězce (analýza cen, obchodních marží a cenových prémií) |
3.3 | Informovat pravidelně spotřebitele o dostupnosti biopotravin podle místa a času u jednotlivých biopotravin = „propojovat spotřebitele s nabídkou“ |
3.4 | Navrhnout způsob značení domácích biopotravin (vyrobených z domácích surovin) a prosazovat/propagovat toto značení |
3.5 | Pravidelně vyhodnocovat veřejné mínění o EZ a biopotravinách |
4 | Přínosy pro životní prostředí a welfare zvířat |
4.1 | Zveřejňovat výsledky hodnocení přínosů EZ/porovnávání obou produkčních systémů/veřejnosti a zejména odborné veřejnosti |
4.2 | Zajistit přenos zjištěných výsledků hodnocení přínosů EZ do praxe (= zlepšit hospodaření ekofarem ve vztahu k biodiverzitě, půdě, vodě, klimatu, welfare zvířat) |
4.3 | Vytvořit databázi informací/podkladů o vlivu EZ na životní prostředí a welfare zvířat = vybrat vhodné indikátory pro hodnocení v ČR |
4.4 | Hodnotit pravidelně vliv EZ na životní prostředí a welfare zvířat (národně v rámci hodnocení PRV, úzce v rámci projektů – téma vymezeno v
NAZV) |
4.5 | Cíleně podpořit rozšíření ploch EZ v cenných/chráněných/environmentálně citlivých oblastech/územích či produkčních oblastech |
5 | Výzkum – vzdělávání – poradenství |
5.1 | Posílit výuku a informovanost o principech EZ na školách všech úrovní |
5.2 | Posílit výzkum v EZ:
• zajistit financování výzkumu v EZ v rámci NAZV nebo jiných veřejných zdrojů MZe
• zajistit cílení výzkumu na potřebná/využitelná témata
• zajistit koordinaci výzkumu a publikování výsledků |
5.3 | Poradenství zaměřit na:
• agrotechnické poradenství pro EZ, zajistit přenos výsledků výzkumu/inovací do praxe
• poradenství v oblasti efektivity bioprodukce/v oblasti efektivity výroby biopotravin/ v oblasti ochrany životního prostředí a vazby na EZ (zahrnuto již v opatřeních 1.1., 2.1. a 4.2.), a dále
• zajištění financování modelových farem (zahrnuto již do prioritní oblasti 1 i 2)
• vytvoření seznamu témat, po kterých je mezi praxí poptávka (zahrnuto již do prioritní oblasti 1 i 2) |