
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
www stránky
www stránky
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
Akční plán realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030
1. Potraviny na trhu nepředstavují zdravotní riziko pro člověka

1.1 Zatížení potravních řetězců chemickými látkami se snižuje
Deskriptory:
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
IV.c investice do VaVaI
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
Podporovat výzkum, vývoj, inovace a zavádění pěstebních technologií a systémů ochrany rostlin omezujících výskyt reziduí pesticidů v potravinách
Podporovat zlepšování životních podmínek zvířat, které povedou ke zlepšení jejich zdravotního stavu a tím i snížení spotřeby VLP

1.2 Mikrobiální nebezpečí jsou efektivně omezována
Deskriptory:
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
IV.c investice do VaVaI
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
Podporovat diskusi o nebezpečnosti antimikrobiální rezistence a významu přijímání opatření k omezování jejího rozvoje
Podpora národních referenčních laboratoří, využívání nejmodernějších analytických metod v souladu s vědeckými poznatky, zavádění nových analytických metod
Podpora vývoje standardizovaných skríningových metod k odhalování virů v potravinách rostlinného původu, ale i vývoj vhodného systému, který by umožnil rozlišit mezi živými a mrtvými viry.
Podporovat vznik národních právních předpisů, které zajistí vysokou mikrobiologickou bezpečnost pokrmů v provozech stravovacích služeb.

1.3 Disponujeme aktuálními daty o potravinách
Deskriptory:
IV.c investice do VaVaI
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů
Obnovit a podporovat systém sběru dat o spotřebě potravin obyvateli ČR a zajistit jeho dlouhodobou funkčnost
Vytvořit národní databázi dat pro hodnocení zdravotních rizik umožňující on-line přístup k datům, jak poskytovatelům dat, tak v odpovídajícím formátu laické veřejnosti, kompatibilní se systémem EFSA vč. aplikace vhodného softwarového nástroje pro práci s daty
Zabezpečit rychlou výměnu primárních dat potřebných pro hodnocení zdravotních rizik mezi orgány státního dozoru a institucemi odpovědnými za hodnocení zdravotních rizik
Spolupracovat při rozvoji a národní implementaci metod sledování spotřeby potravin, sběru laboratorních dat a hodnocení dietární expozice, jako příspěvku k rozvíjejícímu se pan-evropskému hodnocení zdravotních rizik, vč. rozvoje hodnocení mixtur chemických látek
Zajistit provádění monitoringu dietární expozice a biologického monitoringu (biomarkerů) jako nezbytného ukazatele přívodu vybraných živin a xenobiotik z potravin a životního prostředí jako základu pro vědecké hodnocení a řízení rizik a následná opatření a doporučení k ochraně veřejného zdraví populace
2. Systém bezpečnosti potravin je dlouhodobě funkční a udržitelný

2.1 Další rozvoj systému při uplatňování principů analýzy rizik
Deskriptory:
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů
Optimalizovat síť laboratoří na základě provedené analýzy potřeb, včetně laboratoří pro dietární expozici populačních skupin
Posilovat spolupráci s výrobci, dovozci a distributory předmětů a materiálů určených pro styk s potravinami
Rozvíjet sítě spolupracujících odborníků a organizací, vč. zabezpečování odborné a technické pomoci, na národní úrovni

2.2 Účinná meziresortní spolupráce
Deskriptory:
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů

2.3 Dostatek personálních kapacit pro fungování a rozvoj systému
Deskriptory:
VI.e vysokoškolské vzdělávání
VI.f lidské zdroje VaV
VI.h další vzdělávání
VII.h odborné vzdělávání
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů
3. Vzdělaný spotřebitel má možnost informované volby

3.1 Včasné sdělování přesných a ověřených informací
Deskriptory:
XVIII.a zemědělství
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů
Zajistit implementaci obecného plánu komunikace o riziku přijatého na základě nařízení (EU) 2019/1381 na národní úrovni
Efektivně využívat sociální sítě a moderní komunikační prostředky při komunikaci se spotřebiteli zaměřené na bezpečnost potravin
Informačně podporovat kvalitní produkty, ať v rámci již zavedených aktivit (KLASA, Regionální potravina, Poznej svého farmáře) či jinou podporou kvalitní produkce

3.2 Vzdělávání laiků, prohlubování znalostí profesionálů
Deskriptory:
VI.d vyšší odborné vzdělávání
VI.e vysokoškolské vzdělávání
VI.h další vzdělávání
VII.h odborné vzdělávání
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů
Podporovat zapojování zaměstnanců orgánů státního dozoru do školícího programu BTSF a realizovat školící aktivity na národní úrovni
Vzdělávat spotřebitele v otázkách hygieny a manipulace s potravinami, v otázkách označování a kvality potravin
Podporovat rozvoj profesního vzdělávání pracovníků všech organizací zapojených do systému bezpečnosti potravin
Zajistit pravidelnou aktualizaci e-learningových kurzů jednotného školení pracovníků dozorových orgánů
4. Vytvoření prostředí pro zdravou výživu

4.1 Stravování a výživa ve školách
Deskriptory:
VI.h další vzdělávání
VI.i celoživotní učení
XXIII.c práva spotřebitelů

4.2 Označování výživových hodnot
Deskriptory:
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů

4.3 Opatření na podporu změny složení potravin a nápojů
Deskriptory:
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů
5. Podpora zdravé výživy v průběhu celého života

5.1 Výživa nastávajících a kojících matek
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.e nemocnost a úrazovost
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.c práva spotřebitelů

5.2 Výživa v raném věku
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
XXIII.c práva spotřebitelů
6. Posílení zdravotnických systémů na podporu zdravé výživy

6.1 Vzdělávání a poradenství v oblasti výživy v rámci primární zdravotní péče
Deskriptory:
VI.c střední vzdělávání
VI.d vyšší odborné vzdělávání
VI.e vysokoškolské vzdělávání
VI.f lidské zdroje VaV
VI.h další vzdělávání
XIII.b kvalita a dostupnost zdravotní péče a služeb
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu