1. Potraviny na trhu nepředstavují zdravotní riziko pro člověka |
1.1 Zatížení potravních řetězců chemickými látkami se snižuje
|
Podporovat implementaci cílů strategie F2F v oblasti pesticidů a VLP
Podporovat výzkum, vývoj a využívání biologických a nesyntetických přípravků na ochranu rostlin
Podporovat výzkum, vývoj, inovace a zavádění pěstebních technologií a systémů ochrany rostlin omezujících výskyt reziduí pesticidů v potravinách
Podporovat zlepšování životních podmínek zvířat, které povedou ke zlepšení jejich zdravotního stavu a tím i snížení spotřeby VLP
Realizovat opatření NAP (POR, VLP) související s bezpečností potravin
Podporovat výzkum a odhalování procesních kontaminantů a způsobů jejich tvorby v potravinách
Plně finančně podporovat monitoring cizorodých látek
Zvýšit pozornost orgánů státního dozoru na prodej potravin a předmětů a materiálů přicházejících do styku s potravinami prostřednictvím internetu
Podporovat národní referenční laboratoře, využívání nejmodernějších analytických metod v souladu s vědeckými poznatky, zavádění nových analytických metod důležitých pro odhalování falšování a kontrolu bezpečnosti potravin
|
1.2 Mikrobiální nebezpečí jsou efektivně omezována
|
Vytvoření platformy pro zoonózy z izolátů potravin
Podporovat diskusi o nebezpečnosti antimikrobiální rezistence a významu přijímání opatření k omezování jejího rozvoje
Podpora národních referenčních laboratoří, využívání nejmodernějších analytických metod v souladu s vědeckými poznatky, zavádění nových analytických metod
Podpora vývoje standardizovaných skríningových metod k odhalování virů v potravinách rostlinného původu, ale i vývoj vhodného systému, který by umožnil rozlišit mezi živými a mrtvými viry.
Dále realizovat monitoring rezistence vůči antimikrobikům.
Podporovat vznik národních právních předpisů, které zajistí vysokou mikrobiologickou bezpečnost pokrmů v provozech stravovacích služeb.
Podporovat zavedení detekce bakteriálních toxinů (např. Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum) v potravinách v akreditovaných úředních laboratořích.
Podporovat vývoj a uplatnění probiotik, prebiotik a antimikrobiálních látek neantibiotické povahy ve výživě hospodářských zvířat
|
1.3 Disponujeme aktuálními daty o potravinách
|
Podporovat realizaci monitoringu a kontroly cizorodých látek
Zvyšovat kvalitu dat a včasnost jejich předávání EFSA
Obnovit a podporovat systém sběru dat o spotřebě potravin obyvateli ČR a zajistit jeho dlouhodobou funkčnost
Popsat a harmonizovat sběr dat předávaných EFSA
Vytvořit národní databázi dat pro hodnocení zdravotních rizik umožňující on-line přístup k datům, jak poskytovatelům dat, tak v odpovídajícím formátu laické veřejnosti, kompatibilní se systémem EFSA vč. aplikace vhodného softwarového nástroje pro práci s daty
Zabezpečit rychlou výměnu primárních dat potřebných pro hodnocení zdravotních rizik mezi orgány státního dozoru a institucemi odpovědnými za hodnocení zdravotních rizik
Spolupracovat při rozvoji a národní implementaci metod sledování spotřeby potravin, sběru laboratorních dat a hodnocení dietární expozice, jako příspěvku k rozvíjejícímu se pan-evropskému hodnocení zdravotních rizik, vč. rozvoje hodnocení mixtur chemických látek
Zajistit provádění monitoringu dietární expozice a biologického monitoringu (biomarkerů) jako nezbytného ukazatele přívodu vybraných živin a xenobiotik z potravin a životního prostředí jako základu pro vědecké hodnocení a řízení rizik a následná opatření a doporučení k ochraně veřejného zdraví populace
Vytvořit koordinační skupinu pro DSP
Digitalizovat veřejné služby související s povinnostmi PPP
Zapojení vysokých škol (například v rámci bakalářských, diplomových, případně i disertačních prací nebo dalších projektů) do odborné spolupráce s organizacemi státní správy
|
1.4 Pozornost je věnována novým nebezpečím
|
Vytvoření skupiny pro sledování nových nebezpečí
Dále rozvíjet projekt Nutrivigilance CZ a rozvíjet spolupráci v síti zemí EU
Podporovat implementaci nástrojů pro sledování nových nebezpečí
|
|
2. Systém bezpečnosti potravin je dlouhodobě funkční a udržitelný |
2.1 Další rozvoj systému při uplatňování principů analýzy rizik
|
Podporovat činnost institucí statutárně působících v oblasti hodnocení zdravotních rizik
Optimalizovat síť laboratoří na základě provedené analýzy potřeb, včetně laboratoří pro dietární expozici populačních skupin
Dále rozvíjet činnost Koordinačního místa v návaznosti na požadavky EFSA
Posilovat spolupráci s výrobci, dovozci a distributory předmětů a materiálů určených pro styk s potravinami
Rozvíjet sítě spolupracujících odborníků a organizací, vč. zabezpečování odborné a technické pomoci, na národní úrovni
Podporovat zapojení národních expertů a institucí, které provádí hodnocení rizik, do spolupráce s EFSA
Přinést systémové řešení podpory laboratoří resortních v. v. i.
Pokračovat v podpoře činnosti vědeckých výborů
Podporovat činnost výkonného výboru dozorových orgánů Ministerstva zemědělství
|
2.2 Účinná meziresortní spolupráce
|
Zvýšit efektivitu činnosti KSBP a prohloubit tak její funkci jako platformy pro výměnu přesných a spolehlivých informací mezi rezorty/státními institucemi
Podporovat činnost tematických meziresortních pracovních skupin pro řešení sdílených problematik
Podporovat komunikaci a vzájemnou výměnu informací mezi MZe a MZ
|
2.3 Dostatek personálních kapacit pro fungování a rozvoj systému
|
Zabezpečovat odbornou a technickou pomoc expertům a organizacím zapojeným do spolupráce s EFSA
Rozvíjet sítě spolupracujících odborníků a organizací na národní úrovni
Podporovat komunikaci mezi nestátními neziskovými organizacemi
Zahrnout do pregraduálního vzdělávání problematiku hodnocení rizik
Zajištění dostatku systemizovaných pracovních míst v laboratořích provádějících analýzu úředních vzorků potravin resortu MZe
Podporovat vysílání národních expertů na pracovní stáže do zahraničí
Zahrnout do postgraduálního vzdělávání problematiku hodnocení rizik
|
|
3. Vzdělaný spotřebitel má možnost informované volby |
3.1 Včasné sdělování přesných a ověřených informací
|
Rozvíjet efektivní a otevřenou komunikaci otázek bezpečnosti potravin směrem k veřejnosti
Zajistit implementaci obecného plánu komunikace o riziku přijatého na základě nařízení (EU) 2019/1381 na národní úrovni
Efektivně využívat sociální sítě a moderní komunikační prostředky při komunikaci se spotřebiteli zaměřené na bezpečnost potravin
Informačně podporovat kvalitní produkty, ať v rámci již zavedených aktivit (KLASA, Regionální potravina, Poznej svého farmáře) či jinou podporou kvalitní produkce
Podporovat další zapojování nestátních neziskových organizací do procesu komunikace v oblasti bezpečnosti potravin a výživy
Rozvíjet činnost Informačního centra bezpečnosti potravin
|
3.2 Vzdělávání laiků, prohlubování znalostí profesionálů
|
Zvyšovat úroveň informovanosti expertů o způsobech hodnocení rizik
Podporovat zapojování zaměstnanců orgánů státního dozoru do školícího programu BTSF a realizovat školící aktivity na národní úrovni
Vzdělávat spotřebitele v otázkách hygieny a manipulace s potravinami, v otázkách označování a kvality potravin
Zlepšovat odborné vzdělávání a výchovu osob činných v potravinářství
Podporovat zapojení národních expertů do mezinárodních vzdělávacích programů
Podporovat rozvoj profesního vzdělávání pracovníků všech organizací zapojených do systému bezpečnosti potravin
Zajistit pravidelnou aktualizaci e-learningových kurzů jednotného školení pracovníků dozorových orgánů
Zlepšit mezirezortní komunikaci s cílem jednotné aplikace právních předpisů kompetentními orgány dozoru
Vyvíjet e-learningové kurzy pro spotřebitele
Realizovat akce určené pro širokou veřejnost v rámci edukace v oblasti bezpečnosti potravin a správné výživy
|
|
4. Vytvoření prostředí pro zdravou výživu |
4.1 Stravování a výživa ve školách
|
Stravování dětí podle nutričních standardů
Omezení některých potravin ve školách, značení
Podpora vzdělávání dětí, personálu zařízení školního stravování a pedagogů v oblasti výživy
|
4.2 Označování výživových hodnot
|
Implementace právních předpisů umožňujících používání jednoduchých systémů označování nutriční hodnoty na přední straně obalu potravin
Komunikace a edukace provozovatelů
a spotřebitelů, metodická pomoc ze strany státních orgánů
|
4.3 Opatření na podporu změny složení potravin a nápojů
|
Podporovat činnost Platformy pro reformulace při České technologické platformě
|
4.5 Uvádění potravin pro děti na trh
|
Návrh na omezení reklamy pro vybrané potraviny pro děti
|
4.6 Cenové zvýhodnění zdravých potravin
|
Zahájení a vedení odborné diskuze na téma cenového zvýhodnění zdraví prospěšných potravin
|
|
5. Podpora zdravé výživy v průběhu celého života |
5.1 Výživa nastávajících a kojících matek
|
Podpůrný program pro těhotné a kojící ženy
|
|
Podpůrný program pro kojící ženy
|
5.3 Komunikace s veřejností
|
Podpůrný program pro komunikaci s veřejností
|
5.4 Výživa a životní styl v průběhu stárnutí
|
Podpůrný program pro výživu a zdravé stárnutí
|
|
6. Posílení zdravotnických systémů na podporu zdravé výživy |
6.1 Vzdělávání a poradenství v oblasti výživy v rámci primární zdravotní péče
|
Vzdělávání a poradenství v oblasti výživy
|
6.2 Kapacita systému pro výživu
|
Vzdělávání odborníků v oblasti výživy
|
|