Databáze strategií - Portál strategických dokumentů v ČR

Databáze strategií Portál strategických dokumentů v ČR

..vyberte místo Zaslat DOTAZ / NÁMĚT Často kladené dotazy vstup do terminálu
Znak MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
www stránky

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ

Názvy hierarchických úrovní
1. "Strategický cíl"
1.1 "Cíl"
1.1.1 "Opatření"

Akční plán realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030

1. Potraviny na trhu nepředstavují zdravotní riziko pro člověka

1.1 Zatížení potravních řetězců chemickými látkami se snižuje

Podporovat implementaci cílů strategie F2F v oblasti pesticidů a VLP

Podporovat výzkum, vývoj a využívání biologických a nesyntetických přípravků na ochranu rostlin

Podporovat výzkum, vývoj, inovace a zavádění pěstebních technologií a systémů ochrany rostlin omezujících výskyt reziduí pesticidů v potravinách

Podporovat zlepšování životních podmínek zvířat, které povedou ke zlepšení jejich zdravotního stavu a tím i snížení spotřeby VLP

Realizovat opatření NAP (POR, VLP) související s bezpečností potravin

Podporovat výzkum a odhalování procesních kontaminantů a způsobů jejich tvorby v potravinách

Plně finančně podporovat monitoring cizorodých látek

Zvýšit pozornost orgánů státního dozoru na prodej potravin a předmětů a materiálů přicházejících do styku s potravinami prostřednictvím internetu

Podporovat národní referenční laboratoře, využívání nejmodernějších analytických metod v souladu s vědeckými poznatky, zavádění nových analytických metod důležitých pro odhalování falšování a kontrolu bezpečnosti potravin

1.2 Mikrobiální nebezpečí jsou efektivně omezována

Vytvoření platformy pro zoonózy z izolátů potravin

Podporovat diskusi o nebezpečnosti antimikrobiální rezistence a významu přijímání opatření k omezování jejího rozvoje

Podpora národních referenčních laboratoří, využívání nejmodernějších analytických metod v souladu s vědeckými poznatky, zavádění nových analytických metod

Podpora vývoje standardizovaných skríningových metod k odhalování virů v potravinách rostlinného původu, ale i vývoj vhodného systému, který by umožnil rozlišit mezi živými a mrtvými viry.

Dále realizovat monitoring rezistence vůči antimikrobikům.

Podporovat vznik národních právních předpisů, které zajistí vysokou mikrobiologickou bezpečnost pokrmů v provozech stravovacích služeb.

Podporovat zavedení detekce bakteriálních toxinů (např. Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum) v potravinách v akreditovaných úředních laboratořích.

Podporovat vývoj a uplatnění probiotik, prebiotik a antimikrobiálních látek neantibiotické povahy ve výživě hospodářských zvířat

1.3 Disponujeme aktuálními daty o potravinách

Podporovat realizaci monitoringu a kontroly cizorodých látek

Zvyšovat kvalitu dat a včasnost jejich předávání EFSA

Obnovit a podporovat systém sběru dat o spotřebě potravin obyvateli ČR a zajistit jeho dlouhodobou funkčnost

Popsat a harmonizovat sběr dat předávaných EFSA

Vytvořit národní databázi dat pro hodnocení zdravotních rizik umožňující on-line přístup k datům, jak poskytovatelům dat, tak v odpovídajícím formátu laické veřejnosti, kompatibilní se systémem EFSA vč. aplikace vhodného softwarového nástroje pro práci s daty

Zabezpečit rychlou výměnu primárních dat potřebných pro hodnocení zdravotních rizik mezi orgány státního dozoru a institucemi odpovědnými za hodnocení zdravotních rizik

Spolupracovat při rozvoji a národní implementaci metod sledování spotřeby potravin, sběru laboratorních dat a hodnocení dietární expozice, jako příspěvku k rozvíjejícímu se pan-evropskému hodnocení zdravotních rizik, vč. rozvoje hodnocení mixtur chemických látek

Zajistit provádění monitoringu dietární expozice a biologického monitoringu (biomarkerů) jako nezbytného ukazatele přívodu vybraných živin a xenobiotik z potravin a životního prostředí jako základu pro vědecké hodnocení a řízení rizik a následná opatření a doporučení k ochraně veřejného zdraví populace

Vytvořit koordinační skupinu pro DSP

Digitalizovat veřejné služby související s povinnostmi PPP

Zapojení vysokých škol (například v rámci bakalářských, diplomových, případně i disertačních prací nebo dalších projektů) do odborné spolupráce s organizacemi státní správy

1.4 Pozornost je věnována novým nebezpečím

Vytvoření skupiny pro sledování nových nebezpečí

Dále rozvíjet projekt Nutrivigilance CZ a rozvíjet spolupráci v síti zemí EU

Podporovat implementaci nástrojů pro sledování nových nebezpečí

2. Systém bezpečnosti potravin je dlouhodobě funkční a udržitelný

2.1 Další rozvoj systému při uplatňování principů analýzy rizik

Podporovat činnost institucí statutárně působících v oblasti hodnocení zdravotních rizik

Optimalizovat síť laboratoří na základě provedené analýzy potřeb, včetně laboratoří pro dietární expozici populačních skupin

Dále rozvíjet činnost Koordinačního místa v návaznosti na požadavky EFSA

Posilovat spolupráci s výrobci, dovozci a distributory předmětů a materiálů určených pro styk s potravinami

Rozvíjet sítě spolupracujících odborníků a organizací, vč. zabezpečování odborné a technické pomoci, na národní úrovni

Podporovat zapojení národních expertů a institucí, které provádí hodnocení rizik, do spolupráce s EFSA

Přinést systémové řešení podpory laboratoří resortních v. v. i.

Pokračovat v podpoře činnosti vědeckých výborů

Podporovat činnost výkonného výboru dozorových orgánů Ministerstva zemědělství

2.2 Účinná meziresortní spolupráce

Zvýšit efektivitu činnosti KSBP a prohloubit tak její funkci jako platformy pro výměnu přesných a spolehlivých informací mezi rezorty/státními institucemi

Podporovat činnost tematických meziresortních pracovních skupin pro řešení sdílených problematik

Podporovat komunikaci a vzájemnou výměnu informací mezi MZe a MZ

2.3 Dostatek personálních kapacit pro fungování a rozvoj systému

Zabezpečovat odbornou a technickou pomoc expertům a organizacím zapojeným do spolupráce s EFSA

Rozvíjet sítě spolupracujících odborníků a organizací na národní úrovni

Podporovat komunikaci mezi nestátními neziskovými organizacemi

Zahrnout do pregraduálního vzdělávání problematiku hodnocení rizik

Zajištění dostatku systemizovaných pracovních míst v laboratořích provádějících analýzu úředních vzorků potravin resortu MZe

Podporovat vysílání národních expertů na pracovní stáže do zahraničí

Zahrnout do postgraduálního vzdělávání problematiku hodnocení rizik

3. Vzdělaný spotřebitel má možnost informované volby

3.1 Včasné sdělování přesných a ověřených informací

Rozvíjet efektivní a otevřenou komunikaci otázek bezpečnosti potravin směrem k veřejnosti

Zajistit implementaci obecného plánu komunikace o riziku přijatého na základě nařízení (EU) 2019/1381 na národní úrovni

Efektivně využívat sociální sítě a moderní komunikační prostředky při komunikaci se spotřebiteli zaměřené na bezpečnost potravin

Informačně podporovat kvalitní produkty, ať v rámci již zavedených aktivit (KLASA, Regionální potravina, Poznej svého farmáře) či jinou podporou kvalitní produkce

Podporovat další zapojování nestátních neziskových organizací do procesu komunikace v oblasti bezpečnosti potravin a výživy

Rozvíjet činnost Informačního centra bezpečnosti potravin

3.2 Vzdělávání laiků, prohlubování znalostí profesionálů

Zvyšovat úroveň informovanosti expertů o způsobech hodnocení rizik

Podporovat zapojování zaměstnanců orgánů státního dozoru do školícího programu BTSF a realizovat školící aktivity na národní úrovni

Vzdělávat spotřebitele v otázkách hygieny a manipulace s potravinami, v otázkách označování a kvality potravin

Zlepšovat odborné vzdělávání a výchovu osob činných v potravinářství

Podporovat zapojení národních expertů do mezinárodních vzdělávacích programů

Podporovat rozvoj profesního vzdělávání pracovníků všech organizací zapojených do systému bezpečnosti potravin

Zajistit pravidelnou aktualizaci e-learningových kurzů jednotného školení pracovníků dozorových orgánů

Zlepšit mezirezortní komunikaci s cílem jednotné aplikace právních předpisů kompetentními orgány dozoru

Vyvíjet e-learningové kurzy pro spotřebitele

Realizovat akce určené pro širokou veřejnost v rámci edukace v oblasti bezpečnosti potravin a správné výživy

4. Vytvoření prostředí pro zdravou výživu

4.1 Stravování a výživa ve školách

Stravování dětí podle nutričních standardů

Omezení některých potravin ve školách, značení

Podpora vzdělávání dětí, personálu zařízení školního stravování a pedagogů v oblasti výživy

4.2 Označování výživových hodnot

Implementace právních předpisů umožňujících používání jednoduchých systémů označování nutriční hodnoty na přední straně obalu potravin

Komunikace a edukace provozovatelů
a spotřebitelů, metodická pomoc ze strany státních orgánů

4.3 Opatření na podporu změny složení potravin a nápojů

Podporovat činnost Platformy pro reformulace při České technologické platformě

4.5 Uvádění potravin pro děti na trh

Návrh na omezení reklamy pro vybrané potraviny pro děti

4.6 Cenové zvýhodnění zdravých potravin

Zahájení a vedení odborné diskuze na téma cenového zvýhodnění zdraví prospěšných potravin

5. Podpora zdravé výživy v průběhu celého života

5.1 Výživa nastávajících a kojících matek

Podpůrný program pro těhotné a kojící ženy

5.2 Výživa v raném věku

Podpůrný program pro kojící ženy

5.3 Komunikace s veřejností

Podpůrný program pro komunikaci s veřejností

5.4 Výživa a životní styl v průběhu stárnutí

Podpůrný program pro výživu a zdravé stárnutí

6. Posílení zdravotnických systémů na podporu zdravé výživy

6.1 Vzdělávání a poradenství v oblasti výživy v rámci primární zdravotní péče

Vzdělávání a poradenství v oblasti výživy

6.2 Kapacita systému pro výživu

Vzdělávání odborníků v oblasti výživy