Databáze strategií - Portál strategických dokumentů v ČR

Databáze strategií Portál strategických dokumentů v ČR

..vyberte místo Zaslat DOTAZ / NÁMĚT Často kladené dotazy vstup do terminálu
Znak MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
www stránky
web ke strategiím

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ

Názvy hierarchických úrovní
1. "Hlavní strategické cíle"
1.1 "Oblasti"
1.1.1 "Cesty a cíle"

Rozbalit detaily

Strategie pro růst - české zemědělství a potravinářství v rámci Společné zemědělské politiky EU po roce 2013

1. Zemědělství - podílet se na dlouhodobém a trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní a evropské úrovni a přispět k energetické soběstačnosti ČR v rámci stanoveného energetického mixu a rozvoji venkova, včetně zvyšování jeho rekreačního potenciálu.

1.1 Zvýšení efektivnosti a konkurenceschopnosti zemědělských podniků

Deskriptory:
III.a podnikatelské prostředí
IV.h inovační podnikání
XVIII.a zemědělství
1.1.1 Zajištění rozvoje a obměny kvalitního managementu zemědělských a potravinářských podniků;
1.1.2 Modernizace podniků s důrazem na technologické a výrobkové inovace ve vzájemné spolupráci se zpracovatelským sektorem
1.1.3 Zlepšování energetické účinnosti a hospodaření se vstupy
1.1.4 Zlepšení odbytové pozice zemědělských podniků vůči odběratelům (odbytové organizace, dlouhodobé smlouvy s odběrateli
1.1.5 Zlepšení marketingu zemědělské produkce, rozvoj různých „malých“ segmentů trhu, včetně např. farmářských trhů, prodeje ze dvora, přímého prodeje zpracovaných výrobků apod
1.1.6 Podstatné zlepšení efektivnosti zemědělského výzkumu, poradenství a vzdělávání na bázi AKIS, zaměřeného na růst efektivnosti zemědělství
1.1.7 Zajištění kvalitní generační obměny všech kategorií pracovníků v zemědělství
1.1.8 Zvýšení kvality vstupů do zemědělství (osiva, krmiva, zástavová zvířata apod.)
1.1.9 Snížení významu důchodových podpor v ekonomice podniků a tím zvýšení tlaku na efektivitu zejména vůči ekonomicky průměrným a podprůměrným podnikům

1.2 Rozvoj zemědělství při podstatném zlepšení jeho vztahů k přírodním zdrojům

Deskriptory:
XII.a ochrana ovzduší a klimatu
XII.b nakládání s odpady
XII.c ochrana a sanace půdy
XVIII.a zemědělství
1.2.1 Podstatné snížení tempa úbytků zemědělského půdního fondu ČR
1.2.2 Ztížení procesu opouštění a nešetrného zacházení se zemědělskou půdou
1.2.3 Rozvoj živočišné výroby a zejména chovu přežvýkavců jako zdroje organických hnojiv
1.2.4 Stimulace ke zlepšení vztahů zemědělských podniků k přírodním zdrojům, včetně podpory ekologického a integrovaného zemědělství
1.2.5 Stimulace preventivních opatření podniků ve vztahu k půdě a vodnímu režimu v rámci řízení rizik
1.2.6 Efektivní nakládání s odpady
1.2.7 Urychlení realizace pozemkových úprav katastrů
1.2.8 Podstatné zlepšení efektivnosti zemědělského výzkumu, poradenství a vzdělávání (na bázi AKIS), zaměřeného na vztahy zemědělství k ŽP

1.3 Zajištění vyváženého ekonomického rozvoje a životaschopnosti zemědělských podniků

Deskriptory:
VII.b nezaměstnanost
XVIII.a zemědělství
1.3.1 Snížení ekonomicky neodůvodnitelných rozdílů v dopadech důchodových podpor mezi jednotlivými kategoriemi podniků
1.3.2 Snížení ekonomicky neodůvodnitelných rozdílů v dopadech důchodových podpor do rentability zemědělských komodit
1.3.3 Důchodově spravedlivější alokace podpor podnikům v marginálních oblastech (LFA)
1.3.4 Zohlednění tvorby pracovních míst
1.3.5 Omezení kompenzace komodit a odvětví, která dosahují dostatečné rentability trhem, nepřispívají k tvorbě vyšší přidané hodnoty, tvorbě pracovních míst či rozvoji venkovských oblastí
1.3.6 Preference přínosu pro lokální a regionální ekonomiku a rozvoj venkovských oblastí

1.4 Rozvoj využití zemědělské produkce a odpadů jako obnovitelných zdrojů energie

Deskriptory:
II.d hospodaření a úspory energie
II.e obnovitelné zdroje energie
II.f druhotné zdroje energie
XVIII.a zemědělství
1.4.1 Rozvoj forem využití zemědělské biomasy pro výrobu energie
1.4.2 Zvyšování energetické soběstačnosti ČR při zajištění stanovených cílů EU v podílu biopaliv ve spotřebě paliv v dopravě, při zvyšování podílu biopaliv z nezemědělských surovin
1.4.3 Zvyšování podílu automobilů se spotřebou vysokoobsažných biopaliv/bioplynu, včetně rozvoje nezbytné logistiky a infrastruktury prodeje

1.5 Zlepšení vztahů zemědělství k venkovu

Deskriptory:
III.a podnikatelské prostředí
VII.b nezaměstnanost
XIV.a infrastruktura cestovního ruchu
XVIII.a zemědělství
1.5.1 Posílení úlohy zemědělství v zaměstnanosti venkova zachováním/rozšiřováním odvětví zemědělství s vyššími nároky na objem a kvalitu lidské práce (živočišná výroba a specializovaná rostlinná produkce)
1.5.2 Další rozšiřování činností zemědělských podniků do nezemědělských aktivit
1.5.3 Posílení úlohy zemědělství ve zvyšování rekreačního potenciálu venkova (vzhled krajiny a obcí, rekreační užití zemědělských vodních toků a děl)
1.5.4 Posílení úlohy zemědělství ve zvyšování kvality sociálního kapitálu venkova
1.5.5 Zlepšení podmínek trhu půdy - urychlení realizace pozemkových úprav katastrů

1.6 Snížení dopadů rizikovosti podnikání v zemědělství

Deskriptory:
XVIII.a zemědělství
1.6.1 Komplexní a zodpovědný přístup podniků k řízení předvídatelných i nepředvídatelných rizik
1.6.2 Realizace preventivních opatření ke zmírnění/eliminaci dopadů rizik, zejména v případě jejich opakovaného výskytu

1.7 Rozvoj a využití poznatků vědecko-technologického vývoje ve prospěch reálné konkurenceschopnosti

Deskriptory:
IV.e transfer znalostí a technologií
IV.h inovační podnikání
XVIII.a zemědělství
1.7.1 Aktivní participaci českého zemědělství v Evropském inovačním partnerství
1.7.2 Zlepšení trasferu znalostí a výsledků technologického rozvoje do zemědělsko-potravinářské praxe

2. Potravinářství - výrazný růst potravinářského průmyslu jeho efektivnosti a konkurenceschopnosti na evropském i světovém trhu,bezpečné, kvalitní a cenově dostupné potraviny pro spotřebitele ČR,efektivní vazby na domácí zemědělství včetně zajištění mimoprodukčních funkcí potravinářství v oblasti rozvoje venkova, zlepšování vztahů k životnímu prostředí a snižování energetické náročnosti potravinářské logistiky

2.1 Ekologicky šetrný růst efektivnosti a produktivity potravinářství

Deskriptory:
IV.e transfer znalostí a technologií
IV.h inovační podnikání
XVIII.d potravinářství
2.1.1 Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé
2.1.2 Zlepšení logistiky v dodávkách zemědělské suroviny
2.1.3 Pokračování technologické modernizace podniků, zejména na bázi procesních inovací a ve vztahu a ve spolupráci s inovačními aktivitami zemědělských podniků
2.1.4 Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství

2.2 Posilování významu potravinářství na domácím trhu a růst jeho exportní výkonnosti

Deskriptory:
III.a podnikatelské prostředí
III.d zahraniční obchod a podpora exportu
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
XVIII.d potravinářství
2.2.1 Zvýšení důrazu na jakost, kvalitu a bezpečnost české potravinářské produkce
2.2.2 Realizace výrobkových inovací v potravinářství
2.2.3 Zvýšený důraz na marketing české potravinářské produkce doma i v zahraničí
2.2.4 Zvýšená podpora exportu potravin s vyšší přidanou hodnotou (realizace nových proexportních opatření)
2.2.5 Vzdělávání spotřebitelů ve prospěch spotřeby potravin s vysokým podílem české suroviny
2.2.6 Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství
2.2.7 Zvýšení produkce a rozvoj trhu s biopotravinami

2.3 Zachování strategických kapacit potravinářství

Deskriptory:
IV.b inovační infrastruktura a kapacita
XVIII.d potravinářství
2.3.1 Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé
2.3.2 Pokračování technologické modernizace podniků, zejména na bázi procesních inovací

2.4 Zvýšení významu potravinářství v zaměstnanosti a rozvoji venkova

Deskriptory:
III.a podnikatelské prostředí
XVIII.d potravinářství
2.4.1 Růst významu malých a středních podniků zejména v ekonomicky citlivých regionech
2.4.2 Další rozvoj regionálních a místních trhů
2.4.3 Snižování nadměrných transportů potravinářského zboží, spojených se spotřebou energie a poškozováním životního prostředí ČR