MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
Strategie pro růst - české zemědělství a potravinářství v rámci Společné zemědělské politiky EU po roce 2013
1. Zemědělství - podílet se na dlouhodobém a trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní a evropské úrovni a přispět k energetické soběstačnosti ČR v rámci stanoveného energetického mixu a rozvoji venkova, včetně zvyšování jeho rekreačního potenciálu.
1.1 Zvýšení efektivnosti a konkurenceschopnosti zemědělských podniků
Deskriptory:
III.a podnikatelské prostředí
IV.h inovační podnikání
XVIII.a zemědělství
1.1.2 Modernizace podniků s důrazem na technologické a výrobkové inovace ve vzájemné spolupráci se zpracovatelským sektorem
1.1.4 Zlepšení odbytové pozice zemědělských podniků vůči odběratelům (odbytové organizace, dlouhodobé smlouvy s odběrateli
1.1.5 Zlepšení marketingu zemědělské produkce, rozvoj různých „malých“ segmentů trhu, včetně např. farmářských trhů, prodeje ze dvora, přímého prodeje zpracovaných výrobků apod
1.2 Rozvoj zemědělství při podstatném zlepšení jeho vztahů k přírodním zdrojům
Deskriptory:
XII.a ochrana ovzduší a klimatu
XII.b nakládání s odpady
XII.c ochrana a sanace půdy
XVIII.a zemědělství
1.3 Zajištění vyváženého ekonomického rozvoje a životaschopnosti zemědělských podniků
Deskriptory:
VII.b nezaměstnanost
XVIII.a zemědělství
1.3.1 Snížení ekonomicky neodůvodnitelných rozdílů v dopadech důchodových podpor mezi jednotlivými kategoriemi podniků
1.3.2 Snížení ekonomicky neodůvodnitelných rozdílů v dopadech důchodových podpor do rentability zemědělských komodit
1.4 Rozvoj využití zemědělské produkce a odpadů jako obnovitelných zdrojů energie
Deskriptory:
II.d hospodaření a úspory energie
II.e obnovitelné zdroje energie
II.f druhotné zdroje energie
XVIII.a zemědělství
1.5 Zlepšení vztahů zemědělství k venkovu
Deskriptory:
III.a podnikatelské prostředí
VII.b nezaměstnanost
XIV.a infrastruktura cestovního ruchu
XVIII.a zemědělství
1.5.1 Posílení úlohy zemědělství v zaměstnanosti venkova zachováním/rozšiřováním odvětví zemědělství s vyššími nároky na objem a kvalitu lidské práce (živočišná výroba a specializovaná rostlinná produkce)
2. Potravinářství - výrazný růst potravinářského průmyslu jeho efektivnosti a konkurenceschopnosti na evropském i světovém trhu,bezpečné, kvalitní a cenově dostupné potraviny pro spotřebitele ČR,efektivní vazby na domácí zemědělství včetně zajištění mimoprodukčních funkcí potravinářství v oblasti rozvoje venkova, zlepšování vztahů k životnímu prostředí a snižování energetické náročnosti potravinářské logistiky
2.1 Ekologicky šetrný růst efektivnosti a produktivity potravinářství
Deskriptory:
IV.e transfer znalostí a technologií
IV.h inovační podnikání
XVIII.d potravinářství
2.1.1 Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé
2.2 Posilování významu potravinářství na domácím trhu a růst jeho exportní výkonnosti
Deskriptory:
III.a podnikatelské prostředí
III.d zahraniční obchod a podpora exportu
IV.a infrastruktura a kapacita pro výzkum a vývoj
XVIII.d potravinářství
2.3 Zachování strategických kapacit potravinářství
Deskriptory:
IV.b inovační infrastruktura a kapacita
XVIII.d potravinářství