Databáze strategií - Portál strategických dokumentů v ČR

Databáze strategií Portál strategických dokumentů v ČR

..vyberte místo Zaslat DOTAZ / NÁMĚT Často kladené dotazy vstup do terminálu
Znak MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ
www stránky
web ke strategiím

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ

Názvy hierarchických úrovní
1. "Hlavní strategické cíle"
1.1 "Oblasti"
1.1.1 "Cesty a cíle"

Strategie pro růst - české zemědělství a potravinářství v rámci Společné zemědělské politiky EU po roce 2013

zobrazit:   oblast   cil   skupinu   aktivitu

1. Zemědělství - podílet se na dlouhodobém a trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní a evropské úrovni a přispět k energetické soběstačnosti ČR v rámci stanoveného energetického mixu a rozvoji venkova, včetně zvyšování jeho rekreačního potenciálu.

1.1 Zvýšení efektivnosti a konkurenceschopnosti zemědělských podniků

1.1.1 Zajištění rozvoje a obměny kvalitního managementu zemědělských a potravinářských podniků;
1.1.2 Modernizace podniků s důrazem na technologické a výrobkové inovace ve vzájemné spolupráci se zpracovatelským sektorem
1.1.3 Zlepšování energetické účinnosti a hospodaření se vstupy
1.1.4 Zlepšení odbytové pozice zemědělských podniků vůči odběratelům (odbytové organizace, dlouhodobé smlouvy s odběrateli
1.1.5 Zlepšení marketingu zemědělské produkce, rozvoj různých „malých“ segmentů trhu, včetně např. farmářských trhů, prodeje ze dvora, přímého prodeje zpracovaných výrobků apod
1.1.6 Podstatné zlepšení efektivnosti zemědělského výzkumu, poradenství a vzdělávání na bázi AKIS, zaměřeného na růst efektivnosti zemědělství
1.1.7 Zajištění kvalitní generační obměny všech kategorií pracovníků v zemědělství
1.1.8 Zvýšení kvality vstupů do zemědělství (osiva, krmiva, zástavová zvířata apod.)
1.1.9 Snížení významu důchodových podpor v ekonomice podniků a tím zvýšení tlaku na efektivitu zejména vůči ekonomicky průměrným a podprůměrným podnikům

1.2 Rozvoj zemědělství při podstatném zlepšení jeho vztahů k přírodním zdrojům

1.2.1 Podstatné snížení tempa úbytků zemědělského půdního fondu ČR
1.2.2 Ztížení procesu opouštění a nešetrného zacházení se zemědělskou půdou
1.2.3 Rozvoj živočišné výroby a zejména chovu přežvýkavců jako zdroje organických hnojiv
1.2.4 Stimulace ke zlepšení vztahů zemědělských podniků k přírodním zdrojům, včetně podpory ekologického a integrovaného zemědělství
1.2.5 Stimulace preventivních opatření podniků ve vztahu k půdě a vodnímu režimu v rámci řízení rizik
1.2.6 Efektivní nakládání s odpady
1.2.7 Urychlení realizace pozemkových úprav katastrů
1.2.8 Podstatné zlepšení efektivnosti zemědělského výzkumu, poradenství a vzdělávání (na bázi AKIS), zaměřeného na vztahy zemědělství k ŽP

1.3 Zajištění vyváženého ekonomického rozvoje a životaschopnosti zemědělských podniků

1.3.1 Snížení ekonomicky neodůvodnitelných rozdílů v dopadech důchodových podpor mezi jednotlivými kategoriemi podniků
1.3.2 Snížení ekonomicky neodůvodnitelných rozdílů v dopadech důchodových podpor do rentability zemědělských komodit
1.3.3 Důchodově spravedlivější alokace podpor podnikům v marginálních oblastech (LFA)
1.3.4 Zohlednění tvorby pracovních míst
1.3.5 Omezení kompenzace komodit a odvětví, která dosahují dostatečné rentability trhem, nepřispívají k tvorbě vyšší přidané hodnoty, tvorbě pracovních míst či rozvoji venkovských oblastí
1.3.6 Preference přínosu pro lokální a regionální ekonomiku a rozvoj venkovských oblastí

1.4 Rozvoj využití zemědělské produkce a odpadů jako obnovitelných zdrojů energie

1.4.1 Rozvoj forem využití zemědělské biomasy pro výrobu energie
1.4.2 Zvyšování energetické soběstačnosti ČR při zajištění stanovených cílů EU v podílu biopaliv ve spotřebě paliv v dopravě, při zvyšování podílu biopaliv z nezemědělských surovin
1.4.3 Zvyšování podílu automobilů se spotřebou vysokoobsažných biopaliv/bioplynu, včetně rozvoje nezbytné logistiky a infrastruktury prodeje

1.5 Zlepšení vztahů zemědělství k venkovu

1.5.1 Posílení úlohy zemědělství v zaměstnanosti venkova zachováním/rozšiřováním odvětví zemědělství s vyššími nároky na objem a kvalitu lidské práce (živočišná výroba a specializovaná rostlinná produkce)
1.5.2 Další rozšiřování činností zemědělských podniků do nezemědělských aktivit
1.5.3 Posílení úlohy zemědělství ve zvyšování rekreačního potenciálu venkova (vzhled krajiny a obcí, rekreační užití zemědělských vodních toků a děl)
1.5.4 Posílení úlohy zemědělství ve zvyšování kvality sociálního kapitálu venkova
1.5.5 Zlepšení podmínek trhu půdy - urychlení realizace pozemkových úprav katastrů

1.6 Snížení dopadů rizikovosti podnikání v zemědělství

1.6.1 Komplexní a zodpovědný přístup podniků k řízení předvídatelných i nepředvídatelných rizik
1.6.2 Realizace preventivních opatření ke zmírnění/eliminaci dopadů rizik, zejména v případě jejich opakovaného výskytu

1.7 Rozvoj a využití poznatků vědecko-technologického vývoje ve prospěch reálné konkurenceschopnosti

1.7.1 Aktivní participaci českého zemědělství v Evropském inovačním partnerství
1.7.2 Zlepšení trasferu znalostí a výsledků technologického rozvoje do zemědělsko-potravinářské praxe

2. Potravinářství - výrazný růst potravinářského průmyslu jeho efektivnosti a konkurenceschopnosti na evropském i světovém trhu,bezpečné, kvalitní a cenově dostupné potraviny pro spotřebitele ČR,efektivní vazby na domácí zemědělství včetně zajištění mimoprodukčních funkcí potravinářství v oblasti rozvoje venkova, zlepšování vztahů k životnímu prostředí a snižování energetické náročnosti potravinářské logistiky

2.1 Ekologicky šetrný růst efektivnosti a produktivity potravinářství

2.1.1 Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé
2.1.2 Zlepšení logistiky v dodávkách zemědělské suroviny
2.1.3 Pokračování technologické modernizace podniků, zejména na bázi procesních inovací a ve vztahu a ve spolupráci s inovačními aktivitami zemědělských podniků
2.1.4 Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství

2.2 Posilování významu potravinářství na domácím trhu a růst jeho exportní výkonnosti

2.2.1 Zvýšení důrazu na jakost, kvalitu a bezpečnost české potravinářské produkce
2.2.2 Realizace výrobkových inovací v potravinářství
2.2.3 Zvýšený důraz na marketing české potravinářské produkce doma i v zahraničí
2.2.4 Zvýšená podpora exportu potravin s vyšší přidanou hodnotou (realizace nových proexportních opatření)
2.2.5 Vzdělávání spotřebitelů ve prospěch spotřeby potravin s vysokým podílem české suroviny
2.2.6 Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství
2.2.7 Zvýšení produkce a rozvoj trhu s biopotravinami

2.3 Zachování strategických kapacit potravinářství

2.3.1 Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé
2.3.2 Pokračování technologické modernizace podniků, zejména na bázi procesních inovací

2.4 Zvýšení významu potravinářství v zaměstnanosti a rozvoji venkova

2.4.1 Růst významu malých a středních podniků zejména v ekonomicky citlivých regionech
2.4.2 Další rozvoj regionálních a místních trhů
2.4.3 Snižování nadměrných transportů potravinářského zboží, spojených se spotřebou energie a poškozováním životního prostředí ČR