| Strategie pro růst - české zemědělství a potravinářství v rámci Společné zemědělské politiky EU po roce 2013 |
1. | Zemědělství - podílet se na dlouhodobém a trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní a evropské úrovni a přispět k energetické soběstačnosti ČR v rámci stanoveného energetického mixu a rozvoji venkova, včetně zvyšování jeho rekreačního potenciálu. |
1.1 | Zvýšení efektivnosti a konkurenceschopnosti zemědělských podniků |
1.1.1 | Zajištění rozvoje a obměny kvalitního managementu zemědělských a potravinářských podniků; |
1.1.2 | Modernizace podniků s důrazem na technologické a výrobkové inovace ve vzájemné spolupráci se zpracovatelským sektorem |
1.1.3 | Zlepšování energetické účinnosti a hospodaření se vstupy |
1.1.4 | Zlepšení odbytové pozice zemědělských podniků vůči odběratelům (odbytové organizace, dlouhodobé smlouvy s odběrateli |
1.1.5 | Zlepšení marketingu zemědělské produkce, rozvoj různých „malých“ segmentů trhu, včetně např. farmářských trhů, prodeje ze dvora, přímého prodeje zpracovaných výrobků apod |
1.1.6 | Podstatné zlepšení efektivnosti zemědělského výzkumu, poradenství a vzdělávání na bázi AKIS, zaměřeného na růst efektivnosti zemědělství |
1.1.7 | Zajištění kvalitní generační obměny všech kategorií pracovníků v zemědělství |
1.1.8 | Zvýšení kvality vstupů do zemědělství (osiva, krmiva, zástavová zvířata apod.) |
1.1.9 | Snížení významu důchodových podpor v ekonomice podniků a tím zvýšení tlaku na efektivitu zejména vůči ekonomicky průměrným a podprůměrným podnikům |
1.2 | Rozvoj zemědělství při podstatném zlepšení jeho vztahů k přírodním zdrojům |
1.2.1 | Podstatné snížení tempa úbytků zemědělského půdního fondu ČR |
1.2.2 | Ztížení procesu opouštění a nešetrného zacházení se zemědělskou půdou |
1.2.3 | Rozvoj živočišné výroby a zejména chovu přežvýkavců jako zdroje organických hnojiv |
1.2.4 | Stimulace ke zlepšení vztahů zemědělských podniků k přírodním zdrojům, včetně podpory ekologického a integrovaného zemědělství |
1.2.5 | Stimulace preventivních opatření podniků ve vztahu k půdě a vodnímu režimu v rámci řízení rizik |
1.2.6 | Efektivní nakládání s odpady |
1.2.7 | Urychlení realizace pozemkových úprav katastrů |
1.2.8 | Podstatné zlepšení efektivnosti zemědělského výzkumu, poradenství a vzdělávání (na bázi AKIS), zaměřeného na vztahy zemědělství k ŽP |
1.3 | Zajištění vyváženého ekonomického rozvoje a životaschopnosti zemědělských podniků |
1.3.1 | Snížení ekonomicky neodůvodnitelných rozdílů v dopadech důchodových podpor mezi jednotlivými kategoriemi podniků |
1.3.2 | Snížení ekonomicky neodůvodnitelných rozdílů v dopadech důchodových podpor do rentability zemědělských komodit |
1.3.3 | Důchodově spravedlivější alokace podpor podnikům v marginálních oblastech (LFA) |
1.3.4 | Zohlednění tvorby pracovních míst |
1.3.5 | Omezení kompenzace komodit a odvětví, která dosahují dostatečné rentability trhem, nepřispívají k tvorbě vyšší přidané hodnoty, tvorbě pracovních míst či rozvoji venkovských oblastí |
1.3.6 | Preference přínosu pro lokální a regionální ekonomiku a rozvoj venkovských oblastí |
1.4 | Rozvoj využití zemědělské produkce a odpadů jako obnovitelných zdrojů energie |
1.4.1 | Rozvoj forem využití zemědělské biomasy pro výrobu energie |
1.4.2 | Zvyšování energetické soběstačnosti ČR při zajištění stanovených cílů EU v podílu biopaliv ve spotřebě paliv v dopravě, při zvyšování podílu biopaliv z nezemědělských surovin |
1.4.3 | Zvyšování podílu automobilů se spotřebou vysokoobsažných biopaliv/bioplynu, včetně rozvoje nezbytné logistiky a infrastruktury prodeje |
1.5 | Zlepšení vztahů zemědělství k venkovu |
1.5.1 | Posílení úlohy zemědělství v zaměstnanosti venkova zachováním/rozšiřováním odvětví zemědělství s vyššími nároky na objem a kvalitu lidské práce (živočišná výroba a specializovaná rostlinná produkce) |
1.5.2 | Další rozšiřování činností zemědělských podniků do nezemědělských aktivit |
1.5.3 | Posílení úlohy zemědělství ve zvyšování rekreačního potenciálu venkova (vzhled krajiny a obcí, rekreační užití zemědělských vodních toků a děl) |
1.5.4 | Posílení úlohy zemědělství ve zvyšování kvality sociálního kapitálu venkova |
1.5.5 | Zlepšení podmínek trhu půdy - urychlení realizace pozemkových úprav katastrů |
1.6 | Snížení dopadů rizikovosti podnikání v zemědělství |
1.6.1 | Komplexní a zodpovědný přístup podniků k řízení předvídatelných i nepředvídatelných rizik |
1.6.2 | Realizace preventivních opatření ke zmírnění/eliminaci dopadů rizik, zejména v případě jejich opakovaného výskytu |
1.7 | Rozvoj a využití poznatků vědecko-technologického vývoje ve prospěch reálné konkurenceschopnosti |
1.7.1 | Aktivní participaci českého zemědělství v Evropském inovačním partnerství |
1.7.2 | Zlepšení trasferu znalostí a výsledků technologického rozvoje do zemědělsko-potravinářské praxe |
2. | Potravinářství - výrazný růst potravinářského průmyslu jeho efektivnosti a konkurenceschopnosti na evropském i světovém trhu,bezpečné, kvalitní a cenově dostupné potraviny pro spotřebitele ČR,efektivní vazby na domácí zemědělství včetně zajištění mimoprodukčních funkcí potravinářství v oblasti rozvoje venkova, zlepšování vztahů k životnímu prostředí a snižování energetické náročnosti potravinářské logistiky |
2.1 | Ekologicky šetrný růst efektivnosti a produktivity potravinářství |
2.1.1 | Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé |
2.1.2 | Zlepšení logistiky v dodávkách zemědělské suroviny |
2.1.3 | Pokračování technologické modernizace podniků, zejména na bázi procesních inovací a ve vztahu a ve spolupráci s inovačními aktivitami zemědělských podniků |
2.1.4 | Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství |
2.2 | Posilování významu potravinářství na domácím trhu a růst jeho exportní výkonnosti |
2.2.1 | Zvýšení důrazu na jakost, kvalitu a bezpečnost české potravinářské produkce |
2.2.2 | Realizace výrobkových inovací v potravinářství |
2.2.3 | Zvýšený důraz na marketing české potravinářské produkce doma i v zahraničí |
2.2.4 | Zvýšená podpora exportu potravin s vyšší přidanou hodnotou (realizace nových proexportních opatření) |
2.2.5 | Vzdělávání spotřebitelů ve prospěch spotřeby potravin s vysokým podílem české suroviny |
2.2.6 | Zlepšení transferu výzkumu do potravinářství |
2.2.7 | Zvýšení produkce a rozvoj trhu s biopotravinami |
2.3 | Zachování strategických kapacit potravinářství |
2.3.1 | Další konsolidace potravinářství, spojená s růstem technologické koncentrace podniků na jedné straně a s růstem významu malých a středních podniků na straně druhé |
2.3.2 | Pokračování technologické modernizace podniků, zejména na bázi procesních inovací |
2.4 | Zvýšení významu potravinářství v zaměstnanosti a rozvoji venkova |
2.4.1 | Růst významu malých a středních podniků zejména v ekonomicky citlivých regionech |
2.4.2 | Další rozvoj regionálních a místních trhů |
2.4.3 | Snižování nadměrných transportů potravinářského zboží, spojených se spotřebou energie a poškozováním životního prostředí ČR |