MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ
Zdraví 2020 ČR - AP č. 02a: Správná výživa a stravovací návyky populace - 2 a) Správná výživa a stravovací návyky
1. Tvorba prostředí s vhodnými potravinami
1.1 Vytvoření systému společenské odpovědnosti za správnou výživu obyvatelstva
Deskriptory:
VI.i celoživotní učení
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.d zdravé stárnutí obyvatel
XVII.a legislativní a regulační prostředí
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
1.2 Reformulace potravin, tj. změna složení potravin ve smyslu snížení soli, cukrů, živočišných tuků a trans mastných kyselin. Podpora vhodných potravin na trhu, aby byly více zastoupené a ekonomicky dostupné
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
1.3 Podpora nabídky správné výživy ve školách a školských zařízení
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.d zdravé stárnutí obyvatel
XVIII.d potravinářství
XXIII.a bezpečnost výrobků a služeb
XXIII.b dozor nad trhem
2. Podpora získávání a osvojování si správné výživy a zdravého životního stylu v průběhu celého života, zejména u nejvíce zranitelných skupin obyvatelstva
2.1 Zvýšení zdravotní gramotnosti ve správné výživě, diferencované podle věkových skupin v celé populaci
Deskriptory:
VI.i celoživotní učení
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.d zdravé stárnutí obyvatel
Zřízení e-portálu MZ s garantovanými informacemi o správné výživě, které budou závazné a veřejně přístupné, aby se odborníci i veřejnost orientovali v jejich hierarchii a takto jej mohli využívat
Podpora a rozvíjení programů „kyber“ virtuálního vzdělávání ve správné výživě a prevenci obezity zdravotnickými odborníky
2.2 Individuální poradenství ve výživě zdravotnickými odborníky ve výživě, hrazené z veřejného zdravotního pojištění
Deskriptory:
XIII.b kvalita a dostupnost zdravotní péče a služeb
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.d zdravé stárnutí obyvatel
2.3 Navýšení nutriční kvality institucionálního stravování (ve školách a školských zařízeních, v závodním stravování, ve vězeňské službě, v nemocnicích a ústavech dlouhodobé a následné péče)
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.d zdravé stárnutí obyvatel
XVIII.d potravinářství
2.4 Podpora dostupnosti výživy, získávání a osvojování si správné výživy u nejvíce zranitelných skupin obyvatel v oblasti výživy
Deskriptory:
VIII.b ohrožené skupiny
VIII.c rovné příležitosti
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.d zdravé stárnutí obyvatel
3. Posilování zdravotního systému v podpoře správné výživy a zdravého životního stylu
3.1 Odborné řízení akčního plánu a tvorba systému výživových doporučení, jejich přijetí a garance státem
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.d zdravé stárnutí obyvatel
3.2 Zavedení celoplošného vyhledávání osob v riziku malnutrice v rámci primární i sekundární zdravotnické péče
Deskriptory:
VI.h další vzdělávání
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.d zdravé stárnutí obyvatel
3.3 Poskytování komplexní diferencované péče nemocným s nadváhou a obezitou
Deskriptory:
VI.h další vzdělávání
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.d zdravé stárnutí obyvatel
3.4 Vybudování sítě ambulancí nutričních terapeutů (poradenství v primární i sekundární péči ve výživě)
Deskriptory:
XIII.a zdravotnická infrastruktura
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
3.5 Identifikace a řešení mikronutrientních deficitů v populaci, či ohrožených skupinách (subpopulacích)
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.e nemocnost a úrazovost
3.6 Navýšení dozorové činnosti zaměřené na nutriční složení ve všech typech společného stravování.
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
3.7 Systémové navyšování či zavádění výuky správné výživy a klinické výživy do studijních pregraduálních plánů lékařských a s výživou spojených nelékařských profesí ve zdravotnictví.
Deskriptory:
VI.e vysokoškolské vzdělávání
VI.h další vzdělávání
XIII.b kvalita a dostupnost zdravotní péče a služeb
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
4. Podpora dozoru, sledování, hodnocení a výzkumu správné výživy a nutričního stavu obyvatelstva ČR a jeho podskupin.
4.1 Monitoring a hodnocení výživy a výživového stavu populace v souvislosti s ukazateli zdraví
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.e nemocnost a úrazovost
Zřízení centra pro integrální řízení sběru dat z oblasti výživy a zdraví, vypracování metodologie sběru mezinárodně srovnatelných dat, jejich
35
hodnocení a využití v dalším zlepšování výživy obyvatelstva ve vztahu ke zdraví, využití dat z preventivních prohlídek dětí a dorostu PLDD.
Zavedení pravidelně se opakujícího celonárodního sběru dat z oblasti výživy, nutričního stavu obyvatel a zdraví.
Příprava národního systému vyhledávání a léčby malnutrice v nemoci či u dospělých osob ve zvýšeném riziku skrze zapojení se do celoevropské iniciativy“ Optimální nutriční péče pro každého“ přes praktické lékaře a ostatní lékaře v rámci primární prevence komplikací malnutrice. Pokračování a podpora stávajícího systému preventivních prohlídek dětí a dorostu PLDD a léčby ev. malnutrice
Screening malnutričních pacientů a klientů v nemocnicích, zařízeních následné péče a v domovech seniorů prostřednictvím zapojení se do Evropské platformy „Nutriční den“.
4.2 Monitoring vývojových trendů malnutrice a jejích dopadů na zdraví a průběžná a závěrečná evaluace efektivity jednotlivých i celkových výstupů akčního plánu
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
4.3 Výzkum v oblasti výživy a zdraví
Deskriptory:
IV.c investice do VaVaI
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
Základní a aplikovaný výzkum ve výživě z hlediska jejího protektivního či rizikového ovlivnění rozvoje chronických neinfekčních onemocnění
5. Posílení role veřejné správy v oblasti správné výživy a přizvání k řízení a rozhodování všech složek společnosti a sociálních skupin ČR, tvorba komunit a aliancí
5.1 Kraje více aktivní v řízení správné výživy svých obyvatel
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVII.b optimalizace procesů ve veřejné správě
XVIII.d potravinářství
Ve veřejné správně na úrovni krajů (regionů) tvorba krajských výborů pro zdraví se zastoupením odborníků ve výživě a zdraví a dalších oborů.
Tvorba výživové politiky na úrovni krajů podporující správné stravovací návyky ve městech a vesnicích
Regionální podpora výrobců vhodných potravin, podpora nových technologií i reformulací při výrobě potravin.
5.2 Podpora a rozvíjení komunitních programů, které řeší správnou výživu jako jednu z prioritních oblastí
Deskriptory:
VI.h další vzdělávání
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XIII.d zdravé stárnutí obyvatel
5.3 Podpora vytváření aliancí, platforem, sítí zájmových skupin společnosti s cílem aktivizace, podpory a rozvoji společnosti v oblasti správné výživy a prevence obezity a podvýživy
Deskriptory:
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVII.h participace občanů na veřejné správě
5.4 Vytvoření Platformy výživy fyzické aktivity a zdraví, podporované státem, kde se aktivní složky společnosti dobrovolně zavazují k aktivitám, které budují antiobezigenní prostředí
Deskriptory:
I.c těžební průmysl
XIII.c životní styl, výživa, spotřeba tabáku a alkoholu
XVII.h participace občanů na veřejné správě