| Zdraví 2020 ČR - AP č. 02a: Správná výživa a stravovací návyky populace - 2 a) Správná výživa a stravovací návyky |
1. | Tvorba prostředí s vhodnými potravinami |
1.1 | Vytvoření systému společenské odpovědnosti za správnou výživu obyvatelstva |
| Vytvoření konsorcia mezi jednotlivými oborovými ministerstvy, kde bude na bázi trvale udržitelné supervize pravidelně diskutována a rozpracovávána problematika správné výživy obyvatelstva a vytváření antiobezigenního prostředí. |
| Zajištění státem garantované databáze nutričního složení potravin pro potřeby nutričního monitoringu (Nákupem kompilované nebo zahraniční databáze nutričního složení a její doplnění o data chemické analýzy potravin lokální produkce) |
1.2 | Reformulace potravin, tj. změna složení potravin ve smyslu snížení soli, cukrů, živočišných tuků a trans mastných kyselin. Podpora vhodných potravin na trhu, aby byly více zastoupené a ekonomicky dostupné |
| Ustanovení mezirezortní komise pro reformulační politiku soli, cukrů; nasycených a transmastných kyselin |
| Sběr dat a analýza spotřeby potravin a jejich nutričního složení |
| Ustanovení časově vázaných reformulačních cílů pro jednotlivé komodity |
| Ustanovení nástrojů reformulační politiky |
| Ustanovení platformy výživy a zdraví např. v rámci PK |
| Komunikace s výrobci, prodejci potravin, provozovateli společného stravování, zástupci neziskových organizací, soukromými subjekty |
| Sociální marketing reformulovaných potravin a jejich rozpoznatelnost veřejností |
| Evaluace a monitoring dosažených cílů reformulace |
1.3 | Podpora nabídky správné výživy ve školách a školských zařízení |
| Vypracování nutričních doporučení školního stravování |
| Regulace vhodných potravin v doplňkovém prodeji vyhláškou |
| Další podpora programů Ovoce a zelenina do škol, Školní mléko |
1.4 | Ochrana dětí před marketingem nevhodných potravin prostřednictvím zákona o regulaci reklamy |
| Úprava zákona o regulaci reklamy, který by limitoval a reguloval reklamu na nevhodné potraviny v televizi, rozhlase a na internetu v pořadech určených dětem a adolescentům |
| Monitoring a kontrola dodržování úmluv v marketingu nevhodných potravin dětem včetně dodržování zákona o regulaci reklamy |
2. | Podpora získávání a osvojování si správné výživy a zdravého životního stylu v průběhu celého života, zejména u nejvíce zranitelných skupin obyvatelstva |
2.1 | Zvýšení zdravotní gramotnosti ve správné výživě, diferencované podle věkových skupin v celé populaci |
| Zřízení e-portálu MZ s garantovanými informacemi o správné výživě, které budou závazné a veřejně přístupné, aby se odborníci i veřejnost orientovali v jejich hierarchii a takto jej mohli využívat |
| Podpora a rozvíjení programů „kyber“ virtuálního vzdělávání ve správné výživě a prevenci obezity zdravotnickými odborníky |
| Podpora správné výživy v médiích – komplexní zajištění mediální podpory ze strany veřejnoprávních médií, spolupráce s privátními médii, podpora správné výživy na internetu, na sociálních sítích a dalších. |
| Podpora předávání a šíření příkladů dobré praxe správné výživy v komunitách. |
| Podpora získávání a osvojování si správné výživy ve vzdělávání |
2.2 | Individuální poradenství ve výživě zdravotnickými odborníky ve výživě, hrazené z veřejného zdravotního pojištění |
| Podpora edukace ve výživě těhotných a kojících žen. |
| Podpora edukace ve výživě kojenců, batolat |
| Podpora edukace ve výživě dětí a mládeže v riziku malnutrice z nesprávné výživy. |
| Podpora edukace ve výživě dospělých osob v riziku malnutrice z nesprávné výživy |
| Podpora edukace ve výživě seniorů v riziku malnutrice z nesprávné výživy |
| Změna živnosti volné na vázanou v oblasti podnikání poradenství ve výživě. Zavedení konsesování a stanovení kvalifikačních požadavků pro výkon poradenství v oblasti výživy podle zákona č. 95 a 96/2004 Sb. |
2.3 | Navýšení nutriční kvality institucionálního stravování (ve školách a školských zařízeních, v závodním stravování, ve vězeňské službě, v nemocnicích a ústavech dlouhodobé a následné péče) |
| Tvorba nutričních doporučení pro jednotlivé typy zařízení |
| Systematické školení personálu v kuchyních. |
| Vyhláška ustanovující kontroly nutričního složení. |
2.4 | Podpora dostupnosti výživy, získávání a osvojování si správné výživy u nejvíce zranitelných skupin obyvatel v oblasti výživy |
| Rozvoj politiky výživového zabezpečení lidí v hmotné nouzi. |
| Pro děti z domácností v hmotné nouzi (dotační program pro chudé rodiny, zajištění školních obědů pro tyto děti) |
| Pro domácnosti žijící v chudobě (tvorba doporučení nutričně vhodného spotřební koše při nejnižších finančních nákladech). |
| Pro lidi bez domova |
| Pro seniory žijící v chudobě. |
| Pro minoritní skupiny obyvatel. |
3. | Posilování zdravotního systému v podpoře správné výživy a zdravého životního stylu |
3.1 | Odborné řízení akčního plánu a tvorba systému výživových doporučení, jejich přijetí a garance státem |
| Zajištění činnosti PS APSV/APPO |
| Obecná výživová doporučení pro obyvatelstvo |
| Doporučení potravin pro jednotlivé skupiny dle věku a fyzické aktivity |
| Doporučení ve formě nutričních standardů energie a nutrientů v závislosti na věku, pohlaví, fyzické aktivitě. |
| Doporučení pro klinickou dietologii, parenterální, enterální výživu |
3.2 | Zavedení celoplošného vyhledávání osob v riziku malnutrice v rámci primární i sekundární zdravotnické péče |
| Včasné vyhledávání a léčba dětí i dospělých osob s nadváhou a obezitou na úrovni praktických lékařů |
| Včasné vyhledávání a léčba dětí i dospělých osob s podvýživou na úrovni praktických lékařů a ostatních lékařů v rámci primární prevence komplikací malnutrice. |
3.3 | Poskytování komplexní diferencované péče nemocným s nadváhou a obezitou |
| Vybudování sítě diferencované léčebné péče o obézní |
| Smluvní zajištění sítě zdravotnických ambulantních zařízení a center pro léčbu obezity zdravotnickými pracovníky |
| Vyjednávání podmínek úhrady poskytované diferencované péče o obézní z veřejného zdravotního pojištění |
| Systemizace vzdělávání zdravotnických pracovníků v obezitologii |
3.4 | Vybudování sítě ambulancí nutričních terapeutů (poradenství v primární i sekundární péči ve výživě) |
| Podpora a smluvní zajištění sítě praxí (ambulantních zařízení) nelékařských zdravotnických profesí ve zdravotnictví a sociálních službách. |
| Vyjednávání podmínek úhrady z veřejného zdravotního pojištění |
| Zavedení povinnosti poradenské činnosti zdravotnického specialisty ve výživě pro zřizovatele nemocnic a v zařízeních sociální a dlouhodobé péče. |
3.5 | Identifikace a řešení mikronutrientních deficitů v populaci, či ohrožených skupinách (subpopulacích) |
3.6 | Navýšení dozorové činnosti zaměřené na nutriční složení ve všech typech společného stravování. |
3.7 | Systémové navyšování či zavádění výuky správné výživy a klinické výživy do studijních pregraduálních plánů lékařských a s výživou spojených nelékařských profesí ve zdravotnictví. |
3.8 | Vytvoření sítě odborných pracovišť pro vzdělávání, testování nutričního stavu a zdravotně orientované tělesné zdatnosti, preskripci výživy a fyzické aktivity a edukaci široké veřejnosti. |
4. | Podpora dozoru, sledování, hodnocení a výzkumu správné výživy a nutričního stavu obyvatelstva ČR a jeho podskupin. |
4.1 | Monitoring a hodnocení výživy a výživového stavu populace v souvislosti s ukazateli zdraví |
| Zřízení centra pro integrální řízení sběru dat z oblasti výživy a zdraví, vypracování metodologie sběru mezinárodně srovnatelných dat, jejich
35
hodnocení a využití v dalším zlepšování výživy obyvatelstva ve vztahu ke zdraví, využití dat z preventivních prohlídek dětí a dorostu PLDD. |
| Zavedení pravidelně se opakujícího celonárodního sběru dat z oblasti výživy, nutričního stavu obyvatel a zdraví. |
| Zavedení nových registrů onemocnění (zejména kardiometabolických), souvisejících s výživou. |
| Příprava národního systému vyhledávání a léčby malnutrice v nemoci či u dospělých osob ve zvýšeném riziku skrze zapojení se do celoevropské iniciativy“ Optimální nutriční péče pro každého“ přes praktické lékaře a ostatní lékaře v rámci primární prevence komplikací malnutrice. Pokračování a podpora stávajícího systému preventivních prohlídek dětí a dorostu PLDD a léčby ev. malnutrice |
| Screening malnutričních pacientů a klientů v nemocnicích, zařízeních následné péče a v domovech seniorů prostřednictvím zapojení se do Evropské platformy „Nutriční den“. |
| Cílený monitoring na aktuálně se vyskytující nutriční problémy v populaci či subpopulacích |
| Sběr dat prostřednictvím dozoru nutriční kvality společného stravování OOVZ a jejich analýza a využití pro vypracovávání cílených intervenčních programů (vyhláška) |
| Vytvoření báze znalostí pro efektivní řízení a zvládání epidemie obezity a jejích komorbidit v ČR. |
| Monitorování zdravotních nerovností. |
4.2 | Monitoring vývojových trendů malnutrice a jejích dopadů na zdraví a průběžná a závěrečná evaluace efektivity jednotlivých i celkových výstupů akčního plánu |
4.3 | Výzkum v oblasti výživy a zdraví |
| Základní a aplikovaný výzkum ve výživě z hlediska jejího protektivního či rizikového ovlivnění rozvoje chronických neinfekčních onemocnění |
| Zadání nosných témat ve výživě, prevenci a léčbě obezity a jejích komplikací (bazálním i aplikovaném výzkumu) do portfolia grantových agentur a výzkumu podporovaného EU, státem i soukromými subjekty |
| Výzkum ekonomických nákladů spojených s dopady nesprávné výživy na zdraví a soběstačnost |
5. | Posílení role veřejné správy v oblasti správné výživy a přizvání k řízení a rozhodování všech složek společnosti a sociálních skupin ČR, tvorba komunit a aliancí |
5.1 | Kraje více aktivní v řízení správné výživy svých obyvatel |
| Ve veřejné správně na úrovni krajů (regionů) tvorba krajských výborů pro zdraví se zastoupením odborníků ve výživě a zdraví a dalších oborů. |
| Tvorba výživové politiky na úrovni krajů podporující správné stravovací návyky ve městech a vesnicích |
| Regionální podpora výrobců vhodných potravin, podpora nových technologií i reformulací při výrobě potravin. |
| Regionální podpora zaměstnanosti v domácí produkci potravin |
| Regionální programy zabezpečení výživy pro vyloučené lokality či skupiny osob v hmotné nouzi. |
| Podpora pokračování, rozšiřování a rozvíjení stávajících dotačních programů do škol podle kritérií vhodných potravin: Školní mléko, Zelenina a ovoce do škol |
| Regionální podpora zdravých škol vhodnými potravinami |
5.2 | Podpora a rozvíjení komunitních programů, které řeší správnou výživu jako jednu z prioritních oblastí |
| Podpora šíření a rozvíjení stávajících komunitních programů na úrovni měst, obcí, podniků, škol - Národní síť zdravých měst, Zdravý podnik, Škola podporující zdraví, Zdravá nemocnice, Zdravý kraj apod |
| Podpora nových komunitních programů a kampaní podporujících zdravý životní styl cílené na populační skupiny (dětí, hendikepovaných, středního věku, seniorů, rodiny s dětmi apod.). |
5.3 | Podpora vytváření aliancí, platforem, sítí zájmových skupin společnosti s cílem aktivizace, podpory a rozvoji společnosti v oblasti správné výživy a prevence obezity a podvýživy |
5.4 | Vytvoření Platformy výživy fyzické aktivity a zdraví, podporované státem, kde se aktivní složky společnosti dobrovolně zavazují k aktivitám, které budují antiobezigenní prostředí |
5.5 | Podpora již existujících sítí |
5.6 | Podpora vytváření nových sítí |